Coruptia – intre probe si supozitii

Procurorii romani par sa fi intrat in cea mai febrila perioada din viata lor. Nu trece nici o zi fara sa aflam de alti urmariti sau cercetati penal. Toata lumea acuza pe toata lumea. Ceea ce ar fi trebuit sa fie o stare de normalitate, de 16 ani incoace, seamana cu un hei-rup motivat de apropierea momentului integrarii. Matusa Tamara a declansat nebunia. E o perioada ca in timpul revolutiei franceze. Sau al inchizitiei, in perioada vanatorii de vrajitoare. Multe lucruri necurate s-au int



Procurorii romani par sa fi intrat in cea mai febrila perioada din viata lor. Nu trece nici o zi fara sa aflam de alti urmariti sau cercetati penal. Toata lumea acuza pe toata lumea. Ceea ce ar fi trebuit sa fie o stare de normalitate, de 16 ani incoace, seamana cu un hei-rup motivat de apropierea momentului integrarii. Matusa Tamara a declansat nebunia. E o perioada ca in timpul revolutiei franceze. Sau al inchizitiei, in perioada vanatorii de vrajitoare. Multe lucruri necurate s-au intamplat din 1990 incoace. Necurat nu e intotdeauna sinonim cu ilegal. Multe inginerii financiare, in care se vede de la o posta care au fost interesele, nu vor putea fi declarate ilegale de nici un judecator. Din pacate. Un judecator se pronunta pe baza unor date sau fapte care pot fi probate si care nu lasa loc de interpretari.

Cei mai multi dintre cei care s-au infruptat din averea statului nu au lasat astfel de urme. Pana si interesul lui Adrian Nastase, din prima pana in ultima zi a mandatului sau, pentru institutia care se ocupa de prevenirea spalarii banilor, careia i-a cerut in nume propriu un certificat de buna purtare chiar cand pleca din Palatul Victoria, poate fi o proba ca simtea vreo musca pe caciula? Nici un judecator n-ar putea raspunde afirmativ. Disparitia ciudata a dosarului referitor la depunerea cash a 400.000 dolari de catre Dana Nastase il incrimineaza cu ceva pe fostul premier? Nici vorba. E vreo ilegalitate sa ai mama actionara la o firma care se ocupa de asfaltari. In nici un caz. Poate fi cineva acuzat ca vinde ceva prea scump? Raspunsul e tot nu.

Daca toate scandalurile aflate acum in plina desfasurare se vor termina, din punct de vedere juridic, in coada de peste, ceea ce este foarte probabil, se va naste o alta intrebare: este justitia noastra capabila sa produca probe macar in cazurile in care vinovatia e evidenta chiar si pentru un copil? Daca nu, toate aceste scandaluri se vor intoarce ca un bumerang impotriva ideii de justitie. Un efect cert va exista, totusi: compromiterea politica a unor personaje. Vinovate sau nu, ele nu vor mai avea un viitor politic. Avem exemple si din trecut: Viorel Catarama este curat din punct de vedere juridic, dar nu mai poate emite pretentii in plan politic. Din aceasta perspectiva, pare ca cine intra in aceasta perioada in masina de tocat nu poate iesi decat impotent politic.

Fiecare grup de interese (o sintagma des folosita) incearca sa impinga acum cat mai multi adversari in malaxor. Daca ai la dispozitie si un ziar, un post de radio, tv, vreo pocnitoare, ceva care sa faca zgomot, acum e momentul sa-ti compromiti adversarii. Cine mai sta sa desparta vinovatia de nevinovatie ? Dupa atatia ani de tacere, opinia publica si presa sunt excitate si vor sange. De la vinovati, de la inocenti, nu mai conteaza; sangele sa tasneasca. Calaul va trebui sa fie justitia, insa ghilotina acesteia a ruginit de cand nu a mai fost folosita. Dar perioada cutitelor lungi pare sa fie abia la inceput.