Sentimentul de corupţie în rândul cetăţenilor din Uniunea Europeană a crescut din cauza pandemiei de COVID-19. Mai puţin de jumătate dintre participanţii la un studiu recent susţin că autorităţile din ţara lor au gestionat în mod “transparent” criza.
O treime dintre europenii chestionaţi consideră că, în ţara lor, corupţia a stagnat sau a crescut.
Serviciile de sănătate sunt în mod special afectate de corupţie
“În UE, numai patru persoane din zece consideră că guvernul lor a gestionat pandemia în mod transparent. În Franţa, Polonia şi Spania, cel puţin 60% dintre persoanele intervievate sunt de părere că gestionarea pandemiei de către guvernul lor este lipsită de transparenţă”, se arată în raportul realizat de organizaţia Transparency International, transmite agenţia AFP.
Barometrul european al corupţiei a fost realizat în perioada octombrie-decembrie 2020, iar la studiu au participat mai bine de 40.000 de persoane din cele 27 de state UE.
O zonă în mod special afectată de corupţie e reprezentată de serviciile de sănătate. 6% dintre participanţii la studiu au recunoscut că au dat mită pentru a avea acces la servicii medicale, în schimb 29% s-au folosit de relaţiile personale pentru a obţine un acces privilegiat.
Mita este cel mai des întâlnită în România (22%) şi în Bulgaria (19%), în timp ce Republica Cehă (54%) şi Portugalia (46%) conduc atunci când vine vorba despre folosirea relaţiilor personale.
“Îngrijirile medicale, în special, au fost un teren propice pentru corupţie, în timp ce guvernele încercau să gestioneze pandemia de COVID-19”, se mai arată în studiul Transparency International.
Germania, cea mai puternică economie a Europei, nu e ferită de corupţie!
În alte ţări, precum Ungaria şi Polonia, guvernanţii au folosit criza sanitară “ca pretext pentru a submina democraţia” prin noi reglementări.
Nici Germania, cea mai puternică economie a Europei, nu este ferită de prezenţa sentimentului de corupţie în rândul populaţiei.
Peste 60% dintre germanii chestionaţi consideră că Executivul condus de Angela Merkel este sub influenţa unor grupuri de interese private. La nivelul UE, mai mult de jumătate dintre cei care au participat la studiu au aceeaşi părere despre propriul guvern.
Deputaţii partidului conservator aflat la putere (CDU) au fost acuzaţi că au intervenit pe piaţa serviciilor medicale, se mai arată în raportul Transparency International.
Sursă foto: Dreamstime