Veronica Dragalin, șefa Procuraturii anticorupție de la Chișinău, spune că cea mai gravă problemă a sistemului este reprezentantă de corupția din rândul procurorilor, judecătorilor și avocaților.

Aceasta a mai spus că prioritatea ei, atât cât va conduce instituția, este de a curăța sistemul juridic de peste Prut de corupție. Ea a dat câteva exemple de cazuri la care instituția pe care o conduce a lucrat.

„A ajuns să se spună că toţi procurorii şi judecătorii sunt corupţi. Nu este adevărat, dar s-a creat o percepţie la nivel de societate pentru că unora li s-a permis să se ocupe de justiţie”, a precizat Veronica Dragalin, adăugând că nu se va face niciun progres în acest domeniu dacă în sistem vor continua să existe persoane corupte.

Șefa Procuraturii anticorupție de la Chișinău a mai spus că este nevoie ca imixtiunea în sistemul de justiție și corupția să nu fie tolerată pentru a avea o justiție corectă.

Închisoare între 7 și 15 ani pentru corupție pasivă sau acceptare de mită

Legea din Republica Moldova arată că procurorii sau judecătorii acuzați de corupție pasivă sau de acceptarea unei mite pentru influențarea unei investigații sunt pedepsiți cu închisoarea între 7 și 15 ani.

În ceea ce privește amenzile, aceste se ridică de la 400 de lei moldovenești și pot ajunge până la 500.000 de lei moldovenești.

Aceeași lege mai arată că se aplică și interdicția de a deține o funcție publică până la 15 ani.

Procuratura Generală a Republicii Moldova a reținut patru bărbați pentru contrabandă

Instituția arată, într-un comunicat pe pagina oficială de internet, că patru reținuți, inclusiv funcționari publici cu statut special, în dosarul de contrabandă din decembrie 2022, cu peste 120.000 țigări .

Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS), de comun cu Serviciul Vamal, au reținut miercuri patru bărbați în dosarul de contrabandă la aeroport cu peste 120.000 țigări, pe cursa Chișinău-Londra, în data de 11 decembrie 2022.

Bănuiții au vârste cuprinse între 26 – 41 de ani, dintre care doi sunt organizatori ai schemei de contrabandă, iar alții doi sunt funcționari cu statut special la Poliția de Frontieră și la Serviciul Vamal. Reținerea acestora a urmat perchezițiilor domiciliare și în automobile, desfășurate la Chișinău.

Urmează ca după audierea bănuiților și cercetarea probelor ridicate în cadrul perchezițiilor, procurorii PCCOCS să decidă asupra necesității aplicării arestului preventiv, timp în care bănuiții se prevalează de prezumția nevinovăției, potrivit legii.