Corupția ucide și la Beirut, ca peste tot în lume!

Corupția ucide și la Beirut, ca peste tot în lume!
Corupția ucide și la Beirut, ca peste tot în lume! Nu este vorba despre un atentat terorist, ci despre neglijența autorităților care timp de 6 ani nu au fost în stare să decidă ce fac cu peste 2.700 de tone de azotat de amoniu, o substanță extrem de inflamabilă, care a fost depozitată în port, fără măsuri de siguranță.

Potrivit Al Jazeera, în 2013 o navă sub pavilion moldovenesc, care plecase din Georgia și se îndrepta spre Mozambic, a oprit în portul din Beirut, din cauza unor probleme tehnice. Autoritățile libaneze au confiscat nava și încărcătura pe care au depozitat-o într-un hangar. De atunci nu s-a mai luat nicio măsură pentru exportarea azotatului de amoniu, nici pentru transferul acestuia către armată sau măcar securizarea lui într-un alt spațiu.

În 2015 făceam o paralelă între protestele care aveau loc la vremea respectivă în Liban, provocate de incapacitatea autorităţilor de a găsi soluţii pentru problema gunoiului, ce s-a transformat într-o mişcare amplă de contestare a autorităţilor corupte, și cele din Republica Moldova. Ambele state apar acum în această tragedie.

În fapt, este vorba ca și atunci despre corupție endemică, erodarea puternică a instituţiilor statului, neglijență și incapacitatea de a asigura servicii de bază pentru cetățeni. Libanezii care au ieşit în stradă masiv în 2015 la protestul ”You Stink” au cerut abolirea sistemului confesional, o moştenire istorică din vremea când ţara era sub mandat francez, pe baza căruia sunt împărţite posturile din instituţii pe criteriu religios. În prezent, creştinii maroniţi primesc preşedinţia Republicii, sunniţii funcţia de prim-ministru, iar şiiţii pe cea de preşedinte al Parlamentului. Mai mult, în Parlament, 50 % dintre locuri sunt rezervate pentru creştini, iar 50% pentru musulmani. Asta implică o răspundere neclară, împărţită şi difuză a puterii, care nu-i avantajează pe cetăţenii care vor să-şi controleze mai bine aleşii.

La rândul lor, protestatarii din Chişinău au afirmat şi ei nevoia de demnitate a cetăţenilor, care s-au săturat să fie furaţi, minţiţi şi ignoraţi de politicieni corupţi care au făcut din ţară o afacere personală. Demnitatea cetăţenilor înseamnă o justiţie funcţională şi independentă, mecanisme de responsabilizare a aleşilor de către alegători, mai multă participare a populaţiei la luarea deciziilor. Revendicările precum combaterea şomajului, a corupţiei şi clientelismului sau nemulţumirea faţă de creşterea preţului la gaze şi la electricitate erau și ele destul de asemănătoare.

Așa este, președintele libanez are dreptate că este inacceptabil ca siguranța oamenilor să fie pusă în pericol de autorități timp de atâția ani! Corupția ucide și nu de azi, de ieri!

Matei Dobrovie
deputat PNL, membru al Comisiei de Politică Externă din Camera Deputaților

Etichete: , ,
Publicat in categoriile: Opinii
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News

Pentru comentarii sau drept la replică, ne puteți contacta pe pagina noastră de Facebook