Corupţia va costa economia germană 250 de miliarde de euro în acest an, cifră care se află, însă, în scădere faţă de anii trecuţi, potrivit unui studiu universitar publicat vineri, relatează AFP.
Calculele economistului Friedrich Schneider, de la Universitatea Linz, se bazează pe indicele de percepţie a corupţiei, publicat începând cu anul 1995 de organizaţia Transparency International, comparat cu valoarea tuturor mărfurilor şi serviciilor produse în Germania.
Potrivit ultimului indice al ONG-ului, publicat în decembrie 2011, Germania se situează pe locul al 14-lea în clasamentul ţărilor percepute ca fiind cele mai puţin corupte din lume, clasament în care Noua Zeelandă ocupă prima poziţie. Din 2003, Germania a scăzut de pe locul 14 pe 16, în pofida războiului oficial declarat de ţară împotriva corupţiei, constată Friedrich Schneider, care consideră că pedepsele aplicate ar trebui să fie mai severe, pentru a limita acest fenomen în mod eficient.
Economistul recomandă, printre altele, accelerarea procedurilor judiciare şi aplicarea unor pedepse cu închisoarea, al căror efect ar fi mai puternic decât cel al amenzilor. De asemenea, potrivit lui Schneider, companiile implicate în cazuri de corupţie ar trebui excluse pentru o perioadă de timp de până la cinci ani de la participarea la licitaţiile publice.
Cu toate acestea, ponderea economiei subterane a scăzut în 2010, pentru prima oară după 1995, sub pragul de 14% din PIB, potrivit calculelor economistului german. Pentru 2011, acesta se aşteaptă ca ponderea să scadă la 13,54% din PIB, adică 344,3 miliarde de euro, iar pentru 2012, la 13,34% din PIB (342,4 miliarde de euro).
Potrivit studiului, numărul persoanelor care muncesc la negru s-a diminuat, de asemenea, de la 7,9 milioane în 2010, la 7,8 milioane în 2011. În 2012, această cifră ar trebui să scadă la 7,7 milioane.
SURSA: Agerpres