Control juridic și financiar pentru prevenirea faptelor de corupție în Biserică
Conform unui comunicat al Bisericii Ortodoxe Române, Cancelaria Sfântului Sinod intenționează să introducă Corpuri canonice de control juridic și financiar pentru prevenirea faptelor de corupție în Biserică, a declarat vineri purtătorul de cuvânt al Bisericii Ortodoxe Române, Vasile Bănescu.
Analizând prevederile statutare și regulamentare curente din cadrul Bisericii Ortodoxe Române, Cancelaria Sfântului Sinod a constatat că, deși dreptul de devoluțiune (stabilit prin canonul 11 al Sinodului VII ecumenic) este reglementat statutar la nivel central (pentru Patriarhul României) și mitropolitan (pentru Mitropolit), iar pentru ambele autorități este prevăzut să existe un Corp de inspecție bisericească cu responsabilități generale de inspecție bisericească și de control, nu există o corelare între aceste două prevederi statutare.
Pentru a realiza această coroborare, este necesară înființarea la nivel patriarhal și mitropolitan a Corpurilor canonice de control juridic și financiar. Acestea vor fi coordonate din încredințarea Patriarhului României, respectiv a Mitropolitului, de către un ierarh-vicar.
Vor fi angajați specialiști juriști și economiști
De asemenea, în cadrul acestor Corpuri canonice de control juridic și financiar, trebuie să fie angajați specialiști (juriști și economiști) cu experiență, caracterizați prin corectitudine, profesionalism și fidelitate față de Biserică. În plus, este necesară redactarea și aprobarea unui Regulament al Corpurilor canonice de control juridic și financiar, care să stabilească atributele și responsabilitățile acestor organisme de control, precum și modul lor de organizare și funcționare.
Totodată, s-a constatat că, în Regulamentul autorităţilor canonice disciplinare şi al instanţelor de judecată ale Bisericii Ortodoxe Române, nu sunt prevăzute ca abateri fapta sau tentativa de corupție materială, deturnarea de fonduri, obţinerea ilegală de fonduri, darea de mită, luarea de mită, traficul de influenţă şi cumpărarea de influenţă. Rezultă, aşadar, că este necesară completarea Regulamentului autorităţilor canonice disciplinare şi al instanţelor de judecată ale Bisericii Ortodoxe Române cu prevederi referitoare la aceste fapte de corupţie ca abateri ce trebuie sancţionate de autoritatea bisericească.
Prin urmare, în şedinţa sa de lucru de joi, Permanenţa Consiliului Naţional Bisericesc a aprobat ca toate aceste propuneri practice de completare a măsurilor canonice privind sancţionarea corupţiei în Biserică să fie prezentate, spre analiză şi aprobare, la următoarea şedinţă de lucru a Sfântului Sinod.