China cutremură Planeta
Potrivit informațiilor furnizate de surse anonime, serviciile secrete americane au concluzionat că președintele Xi Jinping a inițiat o amplă operațiune de curățare în rândul conducerii armatei chineze.
Acest lucru a avut loc în contextul în care corupția răspândită a afectat eforturile sale de modernizare a forțelor armate. Aceeași corupție a ridicat îndoieli cu privire la capacitățile Chinei în cazul unui conflict militar, arată Bloomberg.
Corupția semnificativă din cadrul Forței Rachetelor din China și a întregii industrii de apărare a țării este foarte extinsă. Asta i-a făcut pe oficialii americani să ia în considerare că președintele Xi Jinping este mai puțin înclinat către desfășurarea unei acțiuni militare semnificative în următorii ani.
Conform evaluărilor făcute de către serviciile secrete americane, consecințele corupției includ:
- rachete umplute cu apă în loc de combustibil
- câmpuri extinse de silozuri pentru rachete în vestul Chinei, a căror funcționare necorespunzătoare a capacelor nu permite o lansarea corectă a proiectilelor
Potrivit SUA, corupția din cadrul Armatei Populare de Eliberare a diminuarea încrederii în capacitățile sale generale. Nu în ultimul rând, a provocat întârzieri în implementarea unor priorități majore ale lui Xi Jinping în procesul de modernizare.
Investigația asupra corupției a afectat peste doisprezece oficiali de rang înalt din sectorul apărării în ultimele șase luni. Aceasta ar putea fi cea mai amplă represiune din istoria modernă a Chinei împotriva forțelor armate ale țării.
Corupția, principala problemă în China
În ciuda amplei campanii de epurare, SUA consideră că Xi Jinping nu a slăbit. Faptul că a eliminat mai multe figuri de rang înalt denotă un control mai mare asupra Partidului Comunist. El este determinat în privința:
- îmbunătățirii disciplinei
- eradicării corupției
- pregătirii armatei chineze pentru posibile confruntări pe termen lung
Veridicitatea evaluărilor SUA nu a putut fi confirmată independent.
În trecut, liderii politici din SUA au fost frustrați de incapacitatea agențiilor de informații de a furniza detalii amănunțite despre cercul interior al lui Xi Jinping.
De aceea, au fost surprinși de deciziile rapide luate de Beijing. Aici intră:
- consolidarea rapidă a controlului asupra Hong Kong-ului
- militarizarea Mării Chinei de Sud
Xi Jinping a investit sume semnificative de bani pentru modernizarea armatei până în 2027. O componentă centrală a acestei inițiative a fost îmbunătățirea Forței Rachetelor, văzută ca un element esențial în eventuala invazie a Taiwanului.
Modul în care corupția a încetinit eforturile de război ale Rusiei în Ucraina a reprezentat un semnal de alarmă pentru Beijing.
Încă din 2014, cercetătorii din cadrul Armatei Populare de Eliberare a Chinei identificau corupția drept principalul factor care afectează capacitatea de luptă a armatei.
În ultimele luni, informațiile privind eliminarea corupției sub conducerea lui Xi au fost aduse la lumină.
Ultimele epurări au avut loc în decembrie
Pe 29 decembrie, organul legislativ de vârf al Chinei a demis nouă figuri importante din sectorul apărării, incluzând cinci persoane legate de forța de rachete și cel puțin două din cadrul Departamentului de Dezvoltare a Echipamentelor, responsabil cu înarmarea.
Într-un context mai amplu, cu doar câteva zile înainte, organul principal de consultare politică din China a anunțat în mod public demiterea a trei directori de la producătorii de rachete de stat.
Această serie de destituiri a fost precedată de înlăturarea fostului ministru chinez al apărării, Li Shangfu, în octombrie, care a deținut această funcție doar șapte luni.
Beijingul nu se va opri aici
Aceste schimbări sunt doar cele pe care Beijingul le-a făcut publice. În contrast cu alte sectoare ale sistemului chinez, armata nu face publice anchetele sale privind corupția.
În noiembrie, un alt general-maior al Forțelor de Rachete a fost discret înlăturat din legislativul municipal din Beijing, conform raportului publicat de publicația chineză de știri Caixin.
Manifestările publice ale eforturilor lui Xi de a eradica corupția din forțele armate au devenit evidente în iulie. Instituția militară de vârf a Chinei a anunțat implementarea unui nou mecanism pentru detectarea și prevenirea riscurilor de corupție.
La scurt timp după aceea, Departamentul de Dezvoltare a Echipamentelor a demarat o anchetă retroactivă cu privire la corupție. Aceasta s-a suprapus cu perioada în care Li deținea funcția de șef al acestui departament.
Într-o mișcare neobișnuită, departamentul a detaliat opt aspecte sub investigație, printre care se numără:
- „scurgerea de informații”
- sprijinirea unor companii pentru a obține contracte prin licitații
Ulterior, au apărut rapoarte conform cărora trei lideri importanți ai Forței Rachetelor au fost supuși anchetei și destituiți.