Unul dintre marii beneficiari ai ordonanței este Sorin Paul Stănescu, nașul lui Dragnea jr.

În timpul guvernării lui Tudose, mai exact în octombrie 2017, s-a adoptat actul normativ potrivit căruia dreptul exclusiv al medicilor veterinari de a prescrie tratament și medicamente se anulează, conform G4Media.ro.

Sorin Paul Stănescu deține rețeaua de farmacii veterinare Farmavet. După modificarea legii, rețeaua de farmacii se dezvoltă spectaculos, iar potrivit surselor G4Media.ro, ar urma să ajungă la 350 de farmacii veterinare.

Farmavet susține, însă, că ordonanța s-a emis în contextul existenței unei proceduri de infrigement împotriva României, deoarece dreptul UE se opune unei exclusivități de comercializare a produselor medicale veterinare în favoarea medicului veterinar.

În expunerea de motive, Guvernul invocă o directivă europeană care obliga România să armonizeze legislaţia naţională cu cea europeană până la 18 ianuarie 2016. Sub acest pretext, art. 37 capătă o nouă formă care elimină exclusivitatea medicului veterinar în prescrierea şi administrarea de tratamente pentru animale.

Întrebat cum l-a ajutat OUG 70/2017 în activitatea curentă prin excluderea atribuțiilor exclusive ale medicilor în administrarea de produse veterinare, răspunsul lui Stănescu a fost următorul:

“De la bun început, este bine să fie cunoscut faptul că OUG 70/2017 s-a emis în contextul existenței unei proceduri de infrigement între România și UE, deoarece dreptul UE se opune unei exclusivități de comercializare a produselor medicale veterinare în favoarea medicului veterinar. (a se vedea notă de fundamentare a OUG70/2017, cât și preambulul ordonanței). În acest sens, în cursul anului 2017, a fost tranșată la CURTEA DE JUSTITIE  A UNIUNII EUROPENE această problemă, în sensul că dreptul Uniunii Europene să se opună unei  astfel de exclusivități. În plus, și Consiliul Concurenței din România a avut în cursul anului 2016 aceeași poziție. Exclusivitățile în favoarea medicului veterinar, la care dvs. faceți referire, creau niște monopoluri în favoarea acestuia (de comercializare), fapt care denaturează piața și lezează în mod drastic concurența. Nici la farmaciile umane nu există astfel de exclusivități cum s-ar fi dorit să existe în favoarea medicului veterinar. În raport de cele de mai sus, OUG 70/2017 clarifică faptul  că nu există astfel de exclusivități  și  întărește piața și concurența, nepermițând  nașterea unor monopoluri în favoarea medicului veterinar, astfel că OUG 70/2017 protejează piață și concurența, servind interesul public. În acest context, orice fel de act normativ care protejează concurență este bine venit și ajută la desfășurarea unor activități în condiții reale de piață, astfel încă acestea sunt benefice mediului de afaceri, implicit societății noastre.”

Sorin Paul Stănescu nu ar fi la prima favorizare pentru succesul afacerilor. Centrul Român pentru Jurnalism de Investigație a realizat o anchetă asupra modului în care a fost privatizat Institutul Pasteur. Jurnaliştii de aici susţineau că „firma A&S International 2000 nu ar fi avut dreptul să participe la privatizarea Institutului pentru că avea datorii la stat, respectiv la Agenția Domeniile Statului. „ Dosarul ar fi ajuns la DNA şi ar fi fost soluţionat cu neînceperea urmăririi penale.