Controalele efectuate la inceputul acestui an de Inspectia Generala pentru Activitate Interna la directiile generale ale finantelor publice din Bucuresti si Ilfov au scos la iveala rambursari ilegale de TVA de zeci de miliarde lei. Au fost controlate 15 firme din Capitala si judetul Ilfov. Numai la sapte dintre ele s-au depistat rambursari de TVA de peste opt miliarde lei, la care se adauga si majorari de aproape sase miliarde lei.
Raportul IGAI punea un verdict foarte clar: „Exista un sistem foarte bine pus la punct prin care unele firme solicita si beneficiaza, in mod nelegal, de rambursari de TVA”. Acuzatii grave au fost aduse si anumitor persoane din conducerea celor doua directii, si nu numai. In total, 23 de angajati din Ministerul Finantelor au fost invinuiti de grave ilegalitati comise in procesul rambursarilor de TVA. Cap de afis erau Alexandru Vrabie si Ana Dinca, director general si, respectiv, director impozite si taxe (IT) de la directia din judetul Ilfov, Elena Gherman, director adjunct IT la Bucuresti, Mariana Neacsu, sef serviciu la Bucuresti etc. Problema a fost transata doar la nivel de ministru. Traian Decebal Remes le-a sugerat celor 23 de angajati implicati sa-si caute de lucru in alta parte. Zis si facut. Unii dintre ei si-au luat transferul catre alte institutii. Alexandru Vrabie, impreuna cu Ana Dinca, au luat calea Eximbank.
Seful controlului si-a dat demisia din partid
Demascarea acestei retele de catre IGAI a tulburat chiar de la inceput multe ape. Mai intai, s-a incercat oprirea controlului, la interventiile unor oameni bine infipti in minister. In sesizarile primite de Corpul de control al primului-ministru se vorbea de faptul ca fostul secretar de stat, Dan Radu Rusanu, alaturi de alti oficiali ai institutiei, s-ar afla in spatele blocarii actului de control. In replica, presedintele Eximbank, Dan Rusanu, nega orice implicare a sa in tergiversarea controlului.
Pe de alta parte, se incerca intimidarea inspectorilor IGAI. In timpul verificarilor, membrii echipei de control primeau zilnic telefoane de amenintari, dupa cum sustin chiar inspectorii, de la persoane care nu vorbeau bine romaneste. Ca dovada sta cererea inaintata, la data de 24 martie 1999, de directorul general al IGAI, Emil Dinga, catre secretarul general al MF, Ioan Nicolescu, in care se precizeaza dispunerea unor masuri legale de protectie a personalului angrenat in controale. Chiar si demisia din PNL pe care Emil Dinga a inaintat-o acum o luna spune destule. Mai mult, surse din interiorul PNL ne-au declarat ca s-au facut presiuni ca Emil Dinga sa fie demis din postul de director general al IGAI, insa cel care s-a opus a fost chiar ministrul Remes.
Inspectorii sunt amenintati
Din 1994 si pana in ianuarie a.c., departamentul de control al ministrului finantelor nu a mai facut verificari asupra rambursarilor de TVA. In tot acest timp, s-au efectuat peste trei mii de rambursari, cu prioritate la firme private straine, ai caror asociati sunt persoane de nationalitate turca si araba. Statisticile Ministerului Finantelor arata ca la Directia Generala a Finantelor Publice Bucuresti, in 1998, incasarile la buget de pe urma TVA au crescut cu 87,6%, fata de 1997, in timp ce rambursarile de TVA s-au majorat cu 158,1%. O alta concluzie a inspectorilor a fost aceea ca organele fiscale sunt mult mai operative pentru solutionarea cererilor de rambursare a TVA, in cazul firmelor care solicita sume mari, in timp ce alti agenti economici care cer rambursari in sume mici sunt nevoiti sa astepte cu lunile. O explicatie data de inalti functionari ai MF ar putea fi faptul ca pentru rambursarea rapida a TVA aferenta unui export real s-ar cere un comision de 10% din valoarea rambursarilor, iar in cazul unui export fictiv, comisionul poate ajunge si la 15%.
Mai nou, controlul IGAI s-a extins din aceasta luna si la directiile finantelor publice ale celor sase sectoare din Bucuresti. Se verifica tot rambursarile de TVA. Surse din IGAI ne-au declarat ca la directia din sectorul 5 din Capitala s-au produs lucruri mult mai grave, decat cele depistate cu putin timp in urma la Ilfov. A doua zi, dupa inceperea controlului, conducerea directiei din sectorul 5 si-a dat demisia.
In urma controalelor efectuate la directiile generale ale finantelor publice din Ilfov si Bucuresti, IGAI a transmis sesizari de ordin penal catre Parchetul General si Inspectoratul General al Poilitiei. Desi sesizarile au fost trimise de la inceputul verii, IGP a inceput ancheta abia acum zece zile. „Asteptam din partea IGAI intregul raport de control. Ceea ce am primit pana acum sunt doar extrase din raport”, ne-a declarat Dumitru Sorescu, directorul adjunct al directiei economice din IGP.
Legislatia privind TVA lasa loc pentru furturi
Specialistii sustin ca legislatia in vigoare referitoare la TVA lasa portite de fraudare a bugetului statului. In acest sens, IGAI a facut un set de 15 modificari ale legii TVA, care ar putea reduce in proportie de 70% ilegalitatile comise in acest domeniu. Aceste propuneri au fost aduse la cunostinta ministrului finantelor chiar din aprilie a.c. Tinand cont de faptul ca banii dati unor firme sub forma de TVA doar pe presupunerea ca exporturile au fost realizate, adica fara documente justificative, ar mai fi ingrasat un pic bugetul, ajuns acum la fundul sacului, propunerile de schimbare a legislatiei TVA ar fi trebuit luate in seama imediat de Remes. Insa, pana acum nu s-a produs nici o schimbare si nici nu s-a auzit din partea ministrului finantelor ca ar intentiona sa modifice ceva. „In Finante se lucreaza si la aceasta ora la schimbarea legii. Dar pana la 1 ianuarie 2000, nimic nu se va modifica in materie de TVA”, ne-a declarat Decebal Traian Remes.
Coruptii din Finante isi muta cuibul
28 octombrie 1999, 12:00
Ultima modificare în 28 octombrie 1999, 15:00
Controalele efectuate la inceputul acestui an de Inspectia Generala pentru Activitate Interna la directiile generale ale finantelor publice din Bucuresti si Ilfov au scos la iveala rambursari ilegale de TVA de zeci de miliarde lei. Au fost controlate 15 firme din Capitala si judetul Ilfov. Numai la sapte dintre ele s-au depistat rambursari de TVA de peste opt miliarde lei, la care se adauga si majorari de aproape sase miliarde lei. Raportul IGAI punea un verdict foarte clar: "Exista un sistem fo
Etichete: arhiva,
igai
Publicat in categoriile: Arhiva
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Publicat in categoriile: Arhiva
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Pentru comentarii sau drept la replică, ne puteți contacta pe pagina noastră de Facebook