În data de 13 ianuarie 2012, administratorul judiciar al proiectului, firma Euro Insol, a întocmit tabelul preliminar al creditorilor, iar în 19 ianuarie a avut loc prima adunare a creditorilor în care a fost aprobat raportul administratorului. Analiza întocmită de Euro Insol indică o datorie totală de circa 110 mil. euro, însă la masa credală s-au revendicat doar 101 mil. euro, restul de 9 mil. euro au fost acceptaţi ca pierdere de creditori din zona de servicii. Principalul creditor este Alpha Bank, care deţine o pondere de 70% în totalul datoriilor, urmat de dezvoltatorii proiectului: companiile Charlemagne şi Asmita Group, care au revendicat circa 25 mil. euro.
„Avem la vânzare 53.000 metri pătraţi construiţi, formaţi din 28 de apartamente rămase nevândute din prima fază a proiectului, 384 de locuinţe din faza a doua şi spaţiile comerciale din ambele faze. Dacă reuşim să vindem suprafaţa aceasta la 1.000 de euro/mp rezultă o sumă de circa 53 mil. euro, care îi revine băncii ca principal creditor. Resul creditorilor îşi pot lua gândul de la bani“, a declarat pentru Capital Remus Borza, managing partner în cadrul Euro Insol.
Administratorul intenţionează să finalizeze vânzarea locuinţelor rămase în circa doi ani, deşi perioada de reorganizare pentru proiecte de asemenea anvergură ajunge de regulă la trei ani, cu posibilitate de prelungire până la patru ani.
Suspiciuni de fraudă
Raportul întocmit de administratoul judiciar indică suspiciuni de fraudă în cazul unor contracte realizate cu firme de consultanţă financiară, imobiliară şi judiciară, care au fost încheiate la valori ce nu pot fi justificate. În cazul în care acestea se dovedesc frauduloase se pot denunţa, urmând a fi anulate.
Constructorul proiectului, compania austriacă Strabag, a acceptat la finalul anului trecut să reia lucrările la faza a doua a proiectului, în schimbul eliberării unei sume de un milion de euro, deşi iniţial aceştia revendicaseră 8 mil. euro.
„Dacă Strabag nu finalizează până în aprilie lucrările la faza a doua în parametri de calitate şi de timp stabiliţi ar putea avea o problemă cu contractul iniţial, care poate fi denunţat. Contractul iniţial al Strabag a fost semnat pe o sumă de 88 mil. euro, dar suma a fost mărită, ulterior, până la 96 mil. euro pentru lucrări suplimentare“, explică Borza.  
Următorul pas în desfăşurarea procedurii de insolvenţă este afişarea tabelului definitiv al creanţelor, care este urmat de o perioadă de 30 de zile în care trebuie soluţionate contestaţiile la tabelul preliminar. La 30 de zile de la soluţionarea contestaţiilor se depune planul de reorganizare. Până acum există doi solicitanţi care vor să depună un plan de reorganizare: administratoul judiciar şi Alpha Bank. Planurile de reorganizare pot fi depuse de orice creditor care are o creanţă mai mare de 20% din totalul datoriilor companiei insolvente.
Situaţia vânzărilor
Asmita Gardens a intrat sub protecţia insolvenţei în 7 octombrie 2011 şi de atunci s-au vândut 14 apartamente din cadrul proiectului: 11 unităţi în luna decembrie şi trei în ianuarie. Administratorul judiciar se află în negocieri pentru vânzarea a încă cinci locuinţe în această lună, printre care un penthouse în valoare de 400.000 de euro. Preţul mediu la care au fost făcute vânzările este de 1.150-1.200 euro/mp.
Administratoul judiciar spune că a vândut mai mult decât se aştepta iniţial.
Între timp, preţul parcărilor supraterane a fost crescut de la 4.000 de euro la 5.000 de euro, iar cel al garsonierelor din prima fază cu 15%. Turnurile din prima etapă, deja finalizată, mai au 18 garsoniere nevândute.