Este vorba de submarinele de atac cu propulsie nucleară din clasa Virginia. Iar printre eventualii clienți figurează Australia, potrivit 19fortyfive.

Australia are mare nevoie de o flotă de submarine moderne care să înlocuiască submarinele sale vechi din clasa Collins, pentru a asigura securitatea liniilor sale de comunicații maritime într-o regiune din ce în ce mai volatilă.

Viitoarele sale submarine vor trebui să funcționeze mai departe de casă, inclusiv în Marea Chinei de Sud.

Submarinele din clasa Virginia ar fi mult mai capabile decât cele aflate acum în funcțiune. Și ar oferi o perspectivă strategică extrem de utilă, dacă Beijingul ar fi tentat să meargă mai departe cu revendicările din Asia de Est.

Submarinele din clasa Virginia sunt proiectate pentru un spectru larg de misiuni în ocean, inclusiv operațiuni de război antisubmarin și de colectare a informațiilor.

„Cred că cele mai bune submarine pentru Australia, pentru următorii 40 de ani ar fi 10-12 cele închiriate sau cumpărate, din clasa Virginia. Sunt extrem de performante și fiabile, au un risc scăzut, nu trebuie niciodată realimentate și ar putea fi achiziționate cu programe de instruire asociate”, a declarat Ross Babbage, unul dintre cei mai buni experți în domeniul apărării din Australia.

Clasa Virginia, cunoscută și sub numele de clasa SSN-774, este o clasă de submarine cu propulsie nucleară, echipată cu rachete de croazieră, în prezent în serviciul US NAVY.

Dar aceste submarine cu propulsie nucleară sunt foarte scumpe. Ar putea avea australienii o altă opțiune?

Ross Babbage explică de ce aceasta e cea mai bună variantă: „Cred că aceasta este o idee bună pentru Australia. Dacă politicienii noștri decid să facă pasul major spre leasing sau spre achiziționarea de submarine cu propulsie nucleară fie din SUA, fie din Marea Britanie (sau, probabil, din Franța), Marina australiană ar insista probabil asupra unor standarde de instruire și certificare care să fie cel puțin la fel de stricte ca cele utilizate de Marina americană”.

Un alt avantaj pe care îl au submarinele cu propulsie nucleară față de cele cu propulsie convențională este timpul petrecut la datorie. De exemplu, într-o misiune de nouăzeci de zile, un submarin cu propulsie nucleară ar putea petrece aproximativ zece zile pentru a ajunge din Australia la Marea Chinei de Sud, dar să patruleze acolo timp de șaptezeci înainte de a se întoarce. Un submarin alimentat convențional nu ar putea rămâne acolo atât de mult din cauza limitărilor sale fizice: combustibil, nevoia de a ieși la suprafață pentru a-și reîncărca bateriile.

Sursa foto: Wikipedia/General Dynamics Electric Boat