Coșmarul lockdown se întoarce în Europa

Discuția despre raportări, decizii nu pare să se mai termine, la fel nici teama de o nouă carantină. La fel discuția despre restricțiile stricte privind călătoriile pe întreaga plantă, care au fost impuse din primăvara anului 2020, odată cu izbucnirea pandemiei de coronavirus, notează ieidiseis.gr.

Și, deși pentru orice țară, o nouă închidere generalizată ar însemna un dezastru incalculabil pentru economie, în unele țări europene această problemă a revenit deja.

Este exemplul recent al Letoniei, care trece printr-o perioadă de carantină generalizată de două săptămâni din cauza unei creșteri accentuate a cazurilor care amenință sistemul de sănătate. Școlile, barurile și magazinele vor fi închise timp de o lună, deschizând astfel calea ca și alte țări să-și pună aceeași problemă.

Estonia a recunoscut că ar putea fi forțată la un nou lockdown, iar România – care și-a vaccinat puțin sub o treime din populație – a făcut apel la Organizația Mondială a Sănătății pentru ajutor, în urma recentelor recorduri negative înregistrate în privința deceselor și a noilor cazuri.

În Bulgaria lucrurile sunt și mai complicate. După ce doar o cincime din populație a fost vaccinată, mai multe școli au fost deja închise, iar restaurantele și magazinele funcționează sub măsuri foarte stricte.

În Polonia, experții examinează situația epidemiologică, iar știrile vorbesc despre un foarte posibil lockdown, dacă situația se înrăutățește. În același timp, cazurile cresc brusc și în Austria, autoritățile având un cadru pregătit pentru posibile noi măsuri restrictive, dar numai pentru cei nevaccinați.

Carantină și lockdown în China

Autoritățile chineze au impus astăzi un lockdown într-o provincie din nord, din cauza reapariției cazurilor cu aproximativ 100 de zile înainte de Jocurile Olimpice de iarnă de la Beijing. Un focar recent din Mongolia Interioară, în nordul Chinei, este responsabil pentru peste 100 de cazuri săptămâna trecută. Autoritățile chineze, încă de la începutul pandemiei, au dus o politică de „toleranță zero” față de virus și au reacționat imediat, impunând restricții și teste în masă în zonele „roșii”.

În Ejin, Mongolia Interioară, aproximativ 35.000 de persoane au fost puse în lockdown timp de două săptămâni începând de astăzi. În Gansu, în nord-vestul Chinei, autobuzele și taxiurile au încetat să circule în capitala provinciei, Lanzhou, în timp ce obiectivele turistice au fost închise.

Australia se redeschide după luni de lockdown

Weekendul trecut a fost primul fără lockdown după aproape 9 luni în Melbourne! Australienii l-au sărbătorit cu petreceri la fiecare colț de stradă, cu baruri pline și muzică. Frizeriile erau pline, la fel și cafenelele, dar numai pentru cei vaccinați.

Ce se întâmplă în Grecia

În Grecia, aproape totul a fost lăsat la liber pentru populația vaccinată, nevaccinații nu au acces în restaurante și activități de divertisment și sunt obligați să facă teste rapide pentru a merge la muncă.

Încă o dată astăzi, ministrul Dezvoltării, Adonis Georgiadis, a clarificat că economia nu se va închide. „Nu se pune problema unui lockdown general, nu se va întâmpla”, a subliniat el și a adăugat: „Medicii ne spun părerea lor, noi decidem. Suntem responsabili pentru orice decizie bună pe care o luăm și pentru orice decizie proastă pe care o luăm”.

Dimostheneis Sarigiannis, șeful Centrului pentru Raportări în Sănătate al Universității Aristotel din Salonic a avertizat însă că, dacă nu se iau măsuri suplimentare de protecție, Grecia va ajunge chiar și la 5.000 de cazuri pe zi, după 15 noiembrie.

Georgios Pavlakis, medic și cercetător în SUA, a spus în urmă cu câteva zile că nu ar trebui să se pună problema organizării de parade sau evenimente festive, subliniind că ceea ce contează este „salvarea” sărbătorilor de Crăciun și Anul Nou.

Cu toate acestea, profesorul de microbiologie Alkiviadis Vatopoulos, întrebat despre posibilitatea unei noi blocări, a răspuns „niciodată să nu spui niciodată”…