Programul guvernamental „Prima Casă“ a dat speranţe multor tineri români, care în ultimii 3-4 ani doar puteau visa la achiziţia unei locuinţe, din cauza preţurilor exorbitante practicate de proprietari. Odată ce programul s-a iniţiat a început o adevărată aventură pentru familiile dornice să aplice. Vizite repretate la bănci, negocieri cu diferiţi proprietari reticenţi la vânzări prin „Prima Casă“, acte puse la dosar şi o lungă perioadă de aşteptare până la aprobarea dosarului.
Cazul familiei care a primit primul credit prin acest program, felicitată în direct la toate televiziunile de premierul Emil Boc, pare a fi singular. O serie de persoane care au intrat în jocul „Prima Casă“ încă de acum două luni, mai aşteaptă aprobări din partea Fondului de Garantare.
Andrei Morar este un tânăr contabil de 28 de ani, din Bucureşti, care a fost prins în mrejele programului de stat încă de la început. A urmărit toate informaţiile apărute despre „Prima Casă“, încă dinainte ca acesta să intre în vigoare. Visa să îşi cumpere o casă încă de anul trecut, când a făcut nişte drumuri pe la bănci, însă ratele lunare de 700-800 de euro erau peste puterile sale.
„Am început să căutăm apartamente în momentul în care am văzut că s-au dat primele credite prin Prima Casă. Ne-am interesat de condiţii la diferite bănci pentru a vedea ce opţiuni avem“, ne-a povestit Andrei cum a început aventura sa, în urmă cu două luni.
În căutarea băncii perfecte
Până s-a hotărât să îşi depună dosarul la Alpha Bank a schimbat alte trei bănci pentru că, spune Andrei, fiecare bancă are un program propriu şi condiţii diferite.
„La BRD condiţiile sunt mai permisive, adică cu un salariu mai mic poţi lua maximul de credit, dar cu o rată mai mare cu 20-30 de euro faţă de cea de la Alpha Bank, la care trebuie să ai un salariu mai mare. La BCR este cel mai drastic“, spune Andrei Morar, care a devenit expert după ce a comparat atâtea variante de creditare.
La sfârşitul lunii iulie, tânăra familie avea deja o listă cu actele necesare întocmirii dosarului şi a început să îşi caute un apartament. La fel ca orice român care se respectă şi Andrei are cunoştinţe despre piaţa imobiliară, despre cum evoluează preţurile, despre locaţii şi randamente investiţionale. Primul impuls a fost spre locuinţe noi, însă singurele variante convenabile la preţ le-a găsit în Popeşti-Leordeni, mult prea departe de locul de muncă. În cele din urmă, a găsit, prin intermediul unei agenţii imobiliare, un apartament cu două camere în zona Mihai Bravu.
Cutremur în „Prima Casă”
Mulţumit de apartament, care mai avea nevoie de mici retuşuri, a bătut palma cu proprietarul la un preţ sub plafonul maxim garantat de stat. S-a înţeles cu acesta să îi dea doar 1.000 de euro avans şi pe ante-contract să scrie că a plătit 3.000 de euro, avansul minim pentru obţinerea creditului „Prima Casă“.
„Am făcut un ante-contract la notar şi tot acolo am dat o declaraţie că nu mai deţin şi alte proprietăţi. Am strâns actele şi am întocmit dosarul pe care l-am şi depus la bancă. După câteva zile, ne-au sunat că mai au nevoie de nişte acte care nu apăreau pe lista iniţială. În tot acest timp, apăreau noi directive de la Fondul de Garantare, care nu ţineau de bancă“, explică Andrei Morar.
După nici o săptămână, a primit de la bancă pre-aprobarea financiară, adică se încadra în cerinţele programului cu veniturile pe care le are, apoi a început analiza juridică a proprietăţii. Aici au intervenit noi probleme, deoarece apartamentul trecuse prin mâinile a trei proprietari şi a fost ipotecat. Astfel, Andrei a mai pierdut o săptămână cu aducerea dovezii că ipoteca fusese ridicată.
Ulterior, s-a realizat evaluarea locuinţei şi dosarul era complet. Situaţia, însă, nu era atât de roz. După alte câteva zile, banca l-a înştiinţat că apartamentul figurează pe o listă a primăriei cu blocurile ce trebuie expertizate pentru a se stabili riscul seismic şi, în acest caz, nu se putea oferi garanţia.
„Sper ca până la sfârşitul anului să stau în casa mea“
Acum, Andrei Morar are un credit pre-aprobat de bancă şi caută cu disperare un nou apartament. Nu se aşteaptă să se mute prea repede pentru că de la bancă l-au avertizat că dosarele sunt ţinute la Fondul de Garantare cel puţin 10 zile, şi nu 5 cum s-a anunţat oficial, motivaţia fiind lipsa de personal şi numărul mare de dosare.
„Sper ca până la sfârşitul anului să stau în casa mea. Încă sunt în căutare de oferte. Mă uit şi la apartamentele noi, dar cele care sunt în oraş sunt prea scumpe şi nu am bani strânşi pentru un avans mai mare“, a conchis Andrei Morar.
După aproape două luni de funcţionare, programul „Prima Casă“ a strâns 1.200 de dosare de credit aprobate, cu o medie de 42.000 de euro pe fiecare dosar. Potrivit datelor Fondului Naţional de Garantare, până la data de 31 august fuseseră depuse 1.700 de solicitări de garantare din care 500 (încă) nu sunt aprobate.
Ritmul de aprobare a dosarelor este încă mic faţă de solicitări şi faţă de suma de un miliard de euro alocată acestui program.
COMENTARIU CAPITAL.ro