Coșmarul Rusiei: Mașinăria de război electronică americană F-35

Sursă: Dreamstime

Avionul de luptă invizibil pe radar, F-35, este una dintre cele mai avansate aeronave care au urcat vreodată pe cer. Avionul Stealth poate îndeplini multe roluri, dar cu siguranță cel mai important este capacitatea sa de a transporta și de a desfășura arme nucleare.

Ceva la care Rusia sau China acum doar pot visa. Avionul american multirol de ultimă generaţie F-35 are trei versiuni operaționale, potrivit site-ului 19fortyfive.

F-35A este versiunea convențională de aterizare/ decolare, pilotată de Forțele Aeriene ale SUA și de majoritatea utilizatorilor străini. F-35B este versiunea cu decolare scurtă și aterizare verticală (STOVL) pilotată de Pușcașii Marini și de Royal Navy. Spre deosebire de variantele F-35A și F-35B, varianta F-35 C este concepută pentru operațiunile militare de pe portavion. Acesta versiune va înlocui avioanele F/A-18 Hornet ale U.S. Navy.

Avionul de luptă din generația a cincea este specializat în șase seturi de misiuni: atac strategic, suport aerian apropiat, superioritate aeriană, război electronic, Intelligence, supraveghere și Recunoaștere (ISR), suprimarea și distrugerea apărării aeriene inamice (SEAD/DEAD).

Avionul F-35 poate face cu adevărat diferența pe câmpul de luptă

Una dintre cele mai fascinante piese de tehnologie de pe F-35 este software-ul care permite pilotului să privească o țintă, să o blocheze și să lanseze proiectilul doar îndreptând casca către direcția țintei, indiferent de direcția în care avionul F-35 zboară.

Dar ceea ce face ca F-35 să fie cu adevărat special este capacitatea sa de a acționa ca un „jucător din ofensivă” pe câmpul de luptă, folosind caracteristicile sale ascunse și senzorii avansați pentru a identifica și urmări o aeronavă inamică și a direcționa o aeronavă prietenoasă, cum ar fi un F-15E Strike Eagle sau F/A-18 Super Hornet. Un F-35 poate face cu adevărat diferența pe câmpul de luptă.

Dar există și unele deficiențe ale aparatului F-35 și acestea sunt legate de faptul că există doar două compartimente de arme interne și numărul limitat de muniții pe care le poate transporta.

Cel mai scump proiect la care lucrează armata americană

De departe însă F-35 este cel mai scump proiect la care lucrează armata americană, având un cost aproximativ de 1,7 trilioane de dolari.

Inițial, Departamentul Apărării plănuia să cumpere aproximativ 2.500 de avioane F-35 din toate cele trei versiuni, dar acum acest număr este contestat, deoarece prețul ridicat al aeronavei a forțat Pentagonul să-și regândească abordarea. Dar armata americană nu este singurul cumpărător al F-35. Cel puțin 20 de țări au cumpărat, au comandat sau și-au exprimat interesul pentru a achiziționa avionul american multirol de ultimă generaţie.

F-35 și armele nucleare

Capacitățile Stealth ale F-35 îl fac aproape invizibil pentru radarul terestru și aerian, permițând aeronavei să urmărească ținte terestre, navale și aeriene de la distanțe foarte mari. În scenariul nedorit al unui război nuclear, asta ar face din F-35 aeronava ideală pentru a desfășura o armă nucleară.

Forțele Aeriene ale SUA au lucrat la autorizarea F-35 pentru operațiuni nucleare. Anul trecut, aeronava a atins o altă piatră de hotar când două aparate F-35A au desfășurat cu succes o versiune de testare a bombei termonucleare B61-12.

Sursă: 19fortyfive.com