George Scarlat: „Te pomenești că iese Kamala Harris președinte!”

Într-un comentariu interesant făcut pe Facebook, George Scarlat pare că se teme de posbilitatea de a ajunge la Casa Albă a candidatei Kamala Harris.

„Te pomenești că iese Kamala președinte! Mă cam sperie perspectiva, pentru că fata are și idei economice și vrea să le mai și aplice, dacă va câștiga.
Nenorocirea din România, din 2010 când Băsescu a aruncat milioane de români în sărăcie a fost provocată direct de criza de pe Wall Street din 2008” scrie într-un comentariu, George Scarlat.

George Scarlat mai scrie că Kamala Harris a anunțat intenția de a oferi locuințe populatiei, o idee care a fost promovată și de președinții dinainte de 2008 și care a contribuit la declanșarea crizei economice. În SUA, au fost înființate două companii, Freddie Mac și Fannie Mae, susținute de stat, care ofereau locuințe prin credit ipotecar. Din cauza lăcomiei, conducătorii acestor companii au început să aprobe credite ipotecare și pentru persoanele fără istoric de credit sau locuri de muncă stabile.

În primele etape, problema nu părea foarte gravă, deoarece dacă ratele nu erau plătite, banca își recupera casa, iar riscul de neplată era minim asupra economiei globale. Neplata creditului și falimentul individual erau considerate probleme între bancă și client. Totuși, situația s-a agravat atunci când creditele ipotecare subprime au început să fie tranzacționate la bursă, contaminând economia americană.

Escrocii de pe Wall Street au început să parieze împotriva creditelor subprime

Marile agenții de rating, cum ar fi Moody’s și S&P, au acordat ratinguri maxime acestor produse, iar analiștii economici și profesorii de economie le-au lăudat, fiind plătiți de Wall Street. Autoritățile de reglementare bursieră au aprobat și polițele de asigurare pentru riscul acestor credite subprime, iar otrava a pătruns și în industria asigurărilor. Când piața subprime a colapsat, a tras după ea și companiile de asigurări.

Escrocii de pe Wall Street au început să parieze împotriva creditelor subprime, înșelându-și în același timp clienții care cumpărau aceleași produse. Corupția de pe Wall Street era evidentă. George Scarlat a menționat că, în ciuda crizei financiare din 1929, care a avut efecte devastatoare asupra economiei globale, el nu a crezut că o criză similară s-ar putea repeta. Însă, după ce a studiat istoria economiei cu profesorul Radu Vasile, a aflat că președinții Clinton și Bush au ridicat toate restricțiile pe bursă, facilitând astfel escrocheriile.

Criza din 2008 a avut un impact devastator

Scarlat a subliniat că, din cauza acestor măsuri, investitorii de pe bursă au ajuns într-o poziție vulnerabilă, similară cu cea din 1929. Criza din 2008 a avut un impact devastator, afectând chiar și fondurile de pensii și lăsând milioane de americani fără pensii. În momentul în care milioane de americani nu au mai putut plăti ratele, cartierele noi au devenit orașe fantomă, iar creditele subprime s-au prăbușit.

Efectele crizei din România au fost agravate de regimul Băsescu, iar George Scarlat a criticat și măsurile luate de președintele Obama, care, în loc să aducă schimbări, a numit în funcții cheie persoanele implicate în criză. Scarlat a menționat că, deși Trump a promis să sece mlaștina corupției, nu a reușit să schimbe semnificativ situația.

„Acum coșmarul se repetă în buclă. Kamala va face case pentru popor!
Mi-au mai rămas câțiva dolari.. Nu știu ce să fac cu ei. Să-i beau? Sau mai bine să îmi cumpăr niște conserve de fasole, din cele cu termen de garanție de 24 sau 36 de luni, în așteptarea crizei?” conchide George Scarlat.