„Plățile cu cardul cresc într-un ritm mai rapid decât retragerile de numerar, însă diferența dintre cele două este încă semnificativă - analizând volumele tranzacționate la POS vs retragerile de la ATM, plățile cu cardul ajung la doar 23% din totalul tranzacțiilor pe carduri, în iunie 2016 – restul de 77% reprezintă retrageri de numerar”, spune Cosmin Vladimirescu, general manager Mastercard România.
Astfel, nu-i de mirare că în decursul unui an numărul plăților cu cardul în România a crescut cu 24%, după cum arată datele BNR. În același timp, volumele retrase de la ATM s-au mărit cu 14,6% între iunie 2015 și iunie 2016.
„Suma medie retrasa de la ATM într-o singură tranzacție creste – dacă în iunie 2015, aceasta era în valoare de 561 lei, în iunie 2016 avem 604 lei retrași per tranzacție la ATM. În același timp, suma medie plătită cu cardul a fost de 137 lei în iunie 2016, în scădere uşoară față de iunie 2015 – ceea ce arată că tot mai mulţi consumatori români încep să înțeleagă și să aprecieze beneficiile plății cu cardul la nivel de comportament cotidian, pentru plățile de mică valoare. Sunt paşi mici, dar creșterea gradului de utilizare a plăților electronice va genera efecte pozitive vizibile la nivelul economiei”, a mai spus Cosmin Vladimirescu.