Potrivit rezultatelor financiare anuntate de grupul OTE, al doilea trimestru al anului precum si primul semestru au mers mai bine decat perioadele similare din anul precedent. Astfel, in trimestrul al doilea al anului au fost inregistrate venituri de 1,59 miliarde de euro si profit de 159,3 milioane de euro, in crestere cu 2,5% respectiv 2,2%. In acelasi timp, semestrul doi a adus venituri de 3,13 miliarde euro si profit net de 300,4 milioane euro, in crestere cu 16,6% , respectiv 8,3%. Principa
Potrivit rezultatelor financiare anuntate de grupul OTE, al doilea trimestru al anului precum si primul semestru au mers mai bine decat perioadele similare din anul precedent. Astfel, in trimestrul al doilea al anului au fost inregistrate venituri de 1,59 miliarde de euro si profit de 159,3 milioane de euro, in crestere cu 2,5% respectiv 2,2%. In acelasi timp, semestrul doi a adus venituri de 3,13 miliarde euro si profit net de 300,4 milioane euro, in crestere cu 16,6% , respectiv 8,3%. Principalele motive pentru aceste rezultate sunt performantele bune ale operatorilor mobili din grup, precum si dinspre liniile inchiriate si vanzari de echipamente de profil.
Divizia mobila, grupul Cosmote a avut in trimestrul al doilea venituri operationale de 181,9 milioane euro, cu 14% mai mult decat in perioada similara a anului trecut si in tot semestrul 321,2 milioane euro, cu 10,3% in crestere. De falcat, pe tari, in Cosmote Romania a reusit sa mai reduca din pierderi, care s-au situat in trimestrul doi la 13,5 milioane euro, comparativ cu 18,2 milioane cat erau in perioada similara a anului trecut, o scadere de 26,1%. Acest fapt se datoreaza cresterii veniturilor de la 36,2 la 63,6 milioane euro, adica o crestere de 75,4%. semestrial, pierderile operationale au fost de 39,3 milioane euro, cu 4,4% mai mari decat in perioada similara a anului trecut, in timp ce veniturile cu fost de 116,8 milioane euro, in crestere cu 83,6% fata de 63,6 milioane cat erau in perioada similara a anului trecut. Pentru Cosmote Romania, indicatorul ARPU (venitul mediu generat pe cap de utilizator) a scazut de la 6,2 euro la 4,9 euro lunar pentr primul semestru 2008 comparat cu primul semestru din 2007, din cauza ofertelor pe segmentul de cartele prepay. In schimb, pentru abonati cifrele sunt de aproape patru ori mai mari.
Ca o comparatie, in Bulgaria operatorul Globul a obtinut in semetrul intai venituri operationale de 39,0 milioane euro in crestere cu 15,2% la un ARPU de 9 euro. Cosmote din Grecia a avut venituri operationale de 286,0 milioane euro, cu 9,5% in crestere si un ARPU de 24,2 euro. In Macedonia, operatorul Cosmofon a avut pierderi operationale de 600.000 euro si un ARPU de 9 euro. In fine, in Albania operatorul AMC a obtinut venituri operationale de 46,1 milioane euro si un ARPU de 13 euro. Tot in cadrul grupului Cosmote intra si Germanos, dealerul de telefonie mobila care a avut in trimestrul al doilea venituri operationale de 1,4 milioane euro, in scadere cu 73,7%, iar in semestrul intai venituri operationale de 100.000 euro, in drastica scadere cu 99,1%.
Referitor la rezultatele anuntate, Konstantinos Aposolou, director financiar al Cosmote Romania a declarat ca „desi piata de telecom si-a incetinit cresterea, rezultatele financiare ale Cosmote Romania pentru al doilea trimestru demonstreaza o continua dezvoltare pe toate segmentele. Compania marcheaza un punct de referinta, obtinand o caloare pozitiva a EBITDA, de cinci milioane euro. De asemenea, veniturile aferente primului semestru au inregistrat o crestere de 84%. IN mod cert, majorarea bazei de clienti incepe sa dea rezultate. Avand in vedere aceste aspecte, Cosmote Romania isi mentine tinta de a atinge EBITDA pozitiv pe tot anul curent si va creste constant cota de piata”.
Sursa: OTE (Grecia)