COSR: Sumele au rezultat din propunerile primite de la Federaţiile Sportive Naţionale

Comitetul Olimpic și Sportiv Român (COSR) a precizat că informațiile circulante în spațiul public au un caracter preliminar și sunt doar estimative. Aceștia au menționat că procesul de centralizare a sumelor a fost realizat pe baza propunerilor Federațiilor Naționale care au avut medaliați și/sau sportivi clasați pe locurile IV-VI la Jocurile Olimpice Paris 2024.

De asemenea, COSR a informat că a trimis Agenției Naționale pentru Sport cuantumul total al sumelor propuse pentru premierea sportivilor, în limita prevăzută de lege. Bugetul, care urmează a fi alocat prin Hotărâre de Guvern, va fi distribuit beneficiarilor de drept, în funcție de contribuția acestora la performanța realizată.

Eduard Novak a contestat premiile acordate după Jocurile Olimpice de la Paris

Fostul ministru Eduard Novak a publicat, miercuri, un mesaj pe Facebook în care contestă premiile acordate după Jocurile Olimpice, menționând că secretarul general al Federației Române de Canotaj și contabilul șef al acestei federații au primit premii mai mari decât cel al campionului David Popovici.

„Pentru medalia de aur de la Jocurile Olimpice de la Paris, David Popovici a primit, din partea COSR, un premiu în valoare de 140.000 euro, în timp ce Erhan Cătălin (secretar general al FRC) şi Petrescu Roxana (contabilul şef) au primit un premiu de câte 162.400 de euro fiecare. Adică, mai mare decât premiul obţinut de Daniel Popovici”, a scris el.

Potrivit acestuia, angajaţii FR Canotaj au fost premiaţi pentru „participare activă şi contribuţie substanţială la obţinerea rezultatelor”.

„De ce au fost premiaţi cei doi? Simplu! Pentru “participare activă şi contribuţie substanţială la obţinerea rezultatelor”. Altfel spus, performanţa administrativă (nu ştiu care este!) este mai valoroasă decât performanţa sportivă. Adică, zecile de ore de antrenament săptămânal pe care sportivii de performanţă îl fac sunt mai puţin valoroase decât cele 40 de ore de muncă prestate de SG-ul şi contabilul şef al Federaţiei de Canotaj. Deci, starea jalnică a bazelor sportive lăsate în paragină de administratorii lor valorează mai mult decât o medalie de aur. Să fie oare şi vreo conotaţie politică? Puţin probabil, în condiţiile în care de la Agenţia Naţională pentru Sport lipa lipa către Botoşani spre un mandat de parlamentar… Sportivii nu mai trebuie luaţi la mişto de Statul Român!”, a adăugat Eduard Novak.

Elisabeta Lipă i-a dat replica

În replică, președinta Agenției Naționale pentru Sport, Elisabeta Lipă, a declarat că fostul ministru al Sportului, Eduard Novak, „traversează o perioadă în care memoria domniei sale nu se regăseşte în discursul său public”. Aceasta a subliniat că și el a folosit, după Jocurile Olimpice de la Tokyo, aceeași formulă de calcul prin care angajații federațiilor sunt recompensați cu sume care reprezintă 40% din valoarea premiilor acordate sportivilor care au obținut rezultate la Jocurile Olimpice Paris 2024.

Elisabeta Lipă a menționat că normele financiare 1447/2007, cu modificările ulterioare, precum și Legea Sportului nr. 69/2000 se aplică tuturor sportivilor, personalului auxiliar, federațiilor de specialitate și instituțiilor prevăzute de lege.