În raportul intitulat ‘"Diagnosticarea şi tratamentul cancerului: O estimare pentru anul 2021", cercetătorii BUPA estimează creşterea costurilor diagnosticării şi tratamentului cancerului de la 9,4 miliarde de lire în 2010, la 15.3 miliarde de lire până în 2021, adică o creştere de 5,9 miliarde de lire sterline.

Acest lucru înseamnă că în timp ce în 2010, costul mediu de tratament al unei persoane diagnosticate cu cancer era de aproximativ 30.000 de lire sterline, până în 2021, suma va creşte la aproximativ 40.000 de lire sterline. Mai mult decât atât, raportul ilustrează faptul că preţul tehnologiilor şi al tratamentelor va continua de asemenea să crească semnificativ în următorii 10 ani.
În calitatea sa de cel mai important broker de asigurări de sănătate private din Europa Centrală şi de Est, MediHelp International sugerează că soluţiile găsite de cercetătorii BUPA ar putea servi drept modalitate de a face faţă acestor provocări şi pe piaţa din România şi Europa de Est.

Este vorba de găsirea de noi modalităţi de acoperire a costurilor şi a tratamentului de cancer, prin: asigurarea unui plan naţional îmbunătăţit pentru creştera disonibilităţii noilor medicamente şi tehnologii, găsirea de noi modalităţi de a aduce pe piaţa locală medicamente pentru tratarea cancerului.

Alte modalităţi mai vizează creşterea numărului de opţiuni de tratament pentru bolnavii de cancer, prin: facilitarea transferului pacienţilor între unităţile de sănătate publice şi cele private, facilitarea accesului la servicii medicale internaţionale prin intermediul poliţelor de asigurare privată, oferirea de facilităţi fiscale pentru pacienţii care au o poliţă de asigurare privată.
Situația din România, cea mai dramatică din Europa
În România, instituția Avocatul Poporului a pornit o anchetă în ceea ce privește situația pacienţilor oncologici de la nivel naţional, care au rămas fără morfină din 21 februarie anul acesta, pentru că Mundipharma, principalul producător de analgezice opioide şi morfină retard, a anunţat că pleacă din România. Firma a argumentat ieşirea de pe piaţa locală prin prelungirea termenelor de plată la medicamene, la peste 300 de zile, şi taxa claw-back.
Potrivit raportului Avocatului Poporului, "lipsa unor medicamente citostatice de pe piață împiedică respectarea și aplicarea protocoalelor terapeutice. Mai mult instituția a constatat că în România nu sunt aplicate metode de prevenție, deși statisticile UE plasează România pe primele locuri privind mortalitatea la diferite forme de cancer.
Ulterior, Guvernul a acordat 750.000 lei din Fondul de rezervă pentru achiziționarea în regim de urgență a morfinei necesare tratamentului bolnavilor de cancer. Totuși, Cezar Irimia, președintele Asociației Pacienților Cronici din România afirmă că până acum, bolnavii nu au început să primească aceste medicamente de la Ministerul Sănătății.