Părinții copiilor alergici nu primesc nimic gratuit de la stat
În România, părinţii copiilor alergici şi cu risc de şoc anafilactic nu primesc nicio compensație pentru stilourile cu adrenalină, desi, în ianuarie 2021, Guvernul de la București a aprobat o lege, conform căreia acestea trebuie să fie gratuite. Menționăm faptul că un stilou cu adrenalină costă 200 de lei.
Acea lege prevede o serie întreagă de drepturi pentru persoanele care suferă de alergii, precum decontarea analizelor şi testelor medicale. Din nefericire, legea respectivă nu poate fi aplicată deoarece nu există norme de aplicare, iar România nu are un Registru Național pentru Evidența Persoanelor cu boli şi afecţiuni alergice.
În plus, acea lege prevede ca, în 2023, să existe centre naţionale de alergologie în diferite zone din România, în funcţie de numărul de persoane alergice înregistrate în acest Registru Național pentru Evidența Persoanelor cu boli și afecțiuni alergice, registru care nu există. Conform aceleiaşi Legi, anumite instituţii, precum creşele, grădiniţele sau şcolile, dar şi spitalele şi cabinetele medicale, private sau de stat, trebuie să deţină doze de adrenalină pentru autoinjectare. În unităţile de învăţământ de stat acestea nu există în trusele de urgenţă.
Riscul de şoc anafilactic trebuie evaluat numai de specialiştii medicali
Prof. Dr. Carmen Panaitescu Bunu, preşedintele Socetăţii Române de Alergologie şi Imunologie Clinică, a precizat, recent, că riscul de şoc anafilactic trebuie evaluat şi stabilit atent numai de specialiştii medicali.
„Este vorba despre acei copii care au risc de şoc anafilactic. Ce poate să dea un astfel de şoc? În general alimentele, este vorba despre copiii cu alergii alimentare care pot oricând să dezvolte din cauza acesteia o reacţie severă care poate să se ducă spre şoc sau cei alergici la veninul de insecte, albine sau viespi. De asemenea, categoria celor cu alergii medicamentoase, oricând o persoană alergică la un antibiotic poate să dezvolte o reacţie care să ducă la şoc anafilactic. Aşa că sunt categorii destul de mari de copii, dar şi de adulţi, care au nevoie ca această adrenalină să fie în permanenţă la ei.
Ceea ce este important este ca diagnosticul de alergie şi evaluare a riscului de a face şoc anafilactic să fie făcută de un medic alergolog specialist. Unele reacţii mimează şocul anafilactic, pot să fie simple reacţii de ameţeală, senzaţia aceea de leşin care poate să fie dată de sperietură, nu orice roşeaţă de pe faţă poate să însemne şoc anafilactic. Şi atunci valoarea corectă va putea să găsească pacientul, testele de provocare ne ajută să identificăm care este alergenul cu risc, riscul se poate aprecia pe testele moleculare foarte clar”, a explicat Prof. Dr. Carmen Panaitescu Bunu.
„Din păcate, noi nu avem un registru al pacienţilor cu boli alergice şi, mai specific, un registru al pacienţilor cu risc de şoc anafilactic, este ceea ce ne-am dori să înfiinţăm mai ales pentru că există o lege, Legea 4, destinată persoanelor alergice, în care se stipulează drepturile acestor pacienţi, dreptul la investigaţii gratuite, dreptul la medicaţie, inclusiv la aceste pen-uri care sunt încărcate cu adrenalină şi care ar trebui să fie gratuite, deci este legea la care ne-am dori să lucrăm, are acum câteva mici articole de revizuit, dar atunci când va fi în vigoare, se va putea, inclusiv, se specifică acolo, necesitatea unei baze de date care să arate real cine are probleme, fie că este adult, fie că este copil.
Studiile arată că nu întotdeauna este suficient un singur pen, este nevoie de două. Când legea îşi va intra în funcţiune aceste lucruri sunt stipulate şi vor avea gratuitate copiii pentru aceste pen-uri. Pentru noi, ca alergologi, toţi colegii noştri de celelalte specialităţi, este o dorinţă de a colabora şi de a face aceste norme referitoare la drepturile pacientului alergic.
Pentru copii există şi acum un program de diagnostic şi tratament ceea ce înseamnă că şi alergiile pot fi parte a acestui program, dar, repet, legea 4 este dedicată clar persoanelor alergice, fie că este vorba de copii, fie de adulţi, cu toate drepturile lor, inclusiv cu ceea ce au ca drept la grădiniţă, în şcoli, în tabere, de a li se asigura o alimentaţie care să nu producă reacţii severe şi obligativitatea existenţei acestor injecţii cu adrenalină.
Ele trebuie să existe, trebuie să le ai, pentru că la cei cu risc de şoc anafilactic poate să apară chiar la contactul cu cantităţi foarte mici de aliment sau la o simplă înţepătură de viespe sau albină aceasta poate fi fatală unui copil care e alergic”, a completat Prof. Dr. Carmen Panaitescu Bunu, în cadrul unui interviu acordat pentru News.ro.