Costi Mocanu, seful Departamentului Sport din Pro TV, a invatat meseria de ziarist sportiv din mers. N-a avut profesori celebri si nici modele. Cuvantul „pasiune” i se pare pretentios pentru aceasta meserie. El crede ca toata lumea pasionata de sport face, intr-un fel, jurnalism. „Ceea ce fac oamenii pe stadioane, in Cismigiu, cand discuta sau se cearta in birouri, este o forma de jurnalism, de comentariu sportiv. Ceea ce ma deosebeste pe mine de ei este faptul ca mi-am dorit sa intru in televiziune”, explica sincer si modest, Costi Mocanu, cum a ajuns o vedeta pe micul ecran. Cu aceeasi sinceritate, el recunoaste ca un rol important in devenirea sa profesionala l-a avut si conjunctura.
In noiembrie 93, Costi a avut sansa „sa toarne fundatia” la Canal 31, post specializat pe programe sportive. Acela a fost momentul in care s-a cristalizat nucleul echipei de gazetari sportivi care, in prezent, reprezinta departamentul pe care-l conduce. Costi si colegii sai fac in continuare o echipa pentru ca, vrand-nevrand, lumea sportului le-a insuflat acest sentiment, fara de care nu poti reusi nici in sport si nici in televiziune.
Departamentul Sport din Pro TV este un mic Cismigiu, in care evenimentele sportive se comenteaza la foc continuu. Tot din lumea sportului, Costi a invatat fair-play-ul. „Este principala calitate in meseria noastra, spune vedeta Pro TV. Inteleg prin fair-play puterea de a recunoaste cand ai gresit si curajul de a-l felicita pe cel care e mai bun decat tine. Noi, ziaristii, n-avem cum sa traim printre sportivi fara a ne insusi aceasta calitate.”
In fond, pasiunea lui Costi pentru sport este motorul meseriei de gazetar. Documentarile nu le face neaparat pentru ca i-o cere serviciul, ci pentru ca pasiunea il obliga sa citeasca toate stirile sportive care apar in ziare, pe Internet si pe imprimantele agentiilor de presa. La inceputul carierei sale, Costi era de-a dreptul fascinat de faptul ca se ducea pe stadion, urmarea un meci, il comenta cu oamenii din jur, intr-un cuvant isi facea „damblaua” (citeste „placerea”) si pentru toate acestea cineva ii mai dadea si bani (citeste „salariul”).
In calitate de sef al Departamentului Sport, Costi Mocanu raspunde de toate stirile sportive care sunt difuzate pe post. Care sunt criteriile pe baza carora sunt alese stirile ce urmeaza a fi difuzate? Nu-i mare filozofie. Ca si in cazul stirilor din domeniul politic sau social, stirile sportive sunt selectionate in functie de gradul de interes pe care il prezinta telespectatorilor. Acestia vor sa auda si sa vada evenimente care au loc in apropierea lor si doresc, de asemenea, informatii inedite despre starurile sportive. „Toate acestea, la un loc, constituie cel mai important criteriu”, puncteaza Costi.
Profesionistul serveste intotdeauna echipa
Cum reuseste un sef al unei redactii tv sa fie impartial in patimasa lume a fotbalului romanesc? „Eu sunt convins ca in sufletul fiecarui jurnalist sportiv exista o echipa care ocupa un loc mai important. Nimeni nu ma poate contrazice. Dar de vreme ce practici aceasta meserie, de vreme ce vrei sa obtii audienta si profit, toate aceste simpatii ti se estompeaza automat sau raman izolate undeva, intr-un ungher al sufletului.” Crezul lui Costi se apropie foarte mult de mentalitatea fotbalistilor din zilele noastre: Sunt profesionist, servesc echipa la care joc! De asemenea, daca stirea este difuzata corect, nu exista riscul ca ziaristul sa fie acuzat de partinire. Asadar, sa fii echidistant nu este greu. Dificil insa este sa ajungi la o informatie importanta. „La finalul fiecarui sezon de transferari in campionatul de fotbal din Germania, pe teletextul postului de televiziune DSF apar numele fotbalistilor transferati si suma de transfer. Acolo, nimeni nu are nimic de ascuns. Din pacate, la noi, nu exista transparenta din partea cluburilor si asociatiilor sportive. De ce se intampla asta in Romania? Mi-e greu sa spun”, afirma cu amaraciune Costi Mocanu.
Comentariul
din studio este dificil
ProTV transmite in direct meciurile din Liga Campionilor. Pentru inceput, comentariile vor fi facute din studio dar, o data cu transmiterea meciurilor din fazele finale ale competitiei, Pro TV va trimite echipe de comentatori la fata locului. Este pentru prima data cand o televiziune particulara din Romania transmite in direct o asemenea competitie. Costi Mocanu considera UEFA Champions League ca pe o festivitate de decernare a Premiilor Oscar, un program elitist in care telespectatorii romani vor avea ocazia sa le vada pe cele mai mari vedete ale fotbalului actual, jucatori care valoreaza la bursa transferurilor cat o transa dintr-un imprumut FMI. Fireste, ca orice profesionist, Costi isi lauda marfa. Vor avea aceste meciuri o audienta, in Romania, mai mare decat cele din campionatul intern? „Divizia A Ursus este un alt fel de show fotbalistic, este telenovela care are un public foarte puternic si stabil. Noi, Pro TV, mergem pe filme de Oscar”, raspunde Costi.
In opinia lui, comentariul de la fata locului este mai lesnicios fata de cel din studio. Comentatorul traieste tensiunea de pe teren si are perspectiva intregului stadion, fata de cel din studio, chiar daca sunt instalate 40 de camere de luat vederi. Totusi, crainicul instalat pe marginea terenului este tentat sa fie „furat” de meci, si, astfel, pot aparea neconcordante intre comentariul sau si imaginile de pe monitor. L-am intrebat pe Costi ce inseamna un bun comentator de fotbal? „Comentatorul trebuie sa insoteasca jocul si sa nu spuna lucruri pe care le vad telespectatorii. Comentatorul de televiziune trebuie sa fie cel de-al
23-lea jucator de pe teren. Trebuie sa fie acolo, in joc, sa fie prompt, sa aiba replica si, din cand in cand, mingea sa treaca si pe la el.”
Fiecare meci pe care il comenteaza reprezinta pentru Costi Mocanu un curs de fair-play si modestie, fara profesor.
Costi Mocanu, seful Departamentului Sport din Pro TV
„Comentatorul unui meci de fotbal trebuie
sa insoteasca jocul si sa nu spuna lucruri pe care le vad telespectatorii. El trebuie sa fie cel de-al 23-lea jucator. Din cand in cand, mingea trebuie sa treaca si pe la el.”