Conducerile întreprinderilor de stat au nevoie de oameni bine pregătiţi profesional cu care să putem comunica, nu de staruri sau mari personalităţi, a declarat, vineri, ministrul Economiei, Comerţului şi Relaţiilor cu Mediul de Afaceri, Costin Borc, într-o dezbatere publică.
Reprezentanţii Ministerului Economiei au dezbătut, împreună cu reprezentanţii asociaţiilor care derulează activităţi şi proiecte în domeniul guvernanţei corporative, documentul 'Principiile de guvernanţă corporativă în Întreprinderile de Stat'.
,,Nu am o listă de numiri politice în buzunar. Nu vreau staruri şi nu cred în miraje. Nu cred că o mare personalitate va veni să salveze întreprinderile din România. Voi fi bucuros dacă apare candidatul ideal, care nu vorbeşte româna, dar care a salvat deja 100 de societăţi', a spus ministrul Borc răspunzând reprezentanţilor Fondului Proprietatea. Aceştia au apreciat drept 'restrictivă' cerinţa ca din CA să facă parte 'persoane fizice cu cetăţenie română sau a altor state din UE şi domiciliul în România, bun cunoscător al limbii române'.
Documentul se va afla în perioada de consultări publice până la data de 25 februarie 2016, interval în care Ministerul Economiei invită asociaţiile care derulează activităţi şi proiecte în domeniul guvernanţei corporative să trimită puncte de vedere cu privire la regulile şi principiile elaborate.
'Acest document vreau să fie un model pentru aplicarea principiilor de guvernanţă corporativă. Doresc să evităm supra-aglomerarea legislativă care poate duce la contradicţii. Scopul este să facem ca toate companiile din portofoliul ministerului să meargă bine. Vreau profesionalizarea conducerii lor. Până acum, se pare că am fost interesaţi mai mult pe cine numim, nu de ce anume face omul pe care îl numim', a mai spus Costin Borc.
La dezbateri s-a discutat şi despre modul în care se va concretiza relaţia dintre directorul general şi Consiliul de Administraţie.
Potrivit 'Principiilor de guvernanţă corporativă în Întreprinderile de Stat', din consiliile de administraţie ale companiilor de stat vor putea face parte persoane fizice cu cetăţenie română sau a altor state din UE şi domiciliul în România.
De asemenea, un viitor membru în CA la o companie de stat trebuie să fie absolvent de studii universitare cu diplomă de licenţă, cu experienţă profesională de cel puţin 10 ani, dintre care minim 5 ani în funcţii de management, şi să cunoască bine limba română.
Scopul documentului 'Principiile de guvernanţă corporativă în Întreprinderile de Stat' este de a facilita aplicarea OUG 109/2011 într-un mod transparent. Aplicarea consecventă a principiilor de guvernanţă corporativă, aşa cum sunt ele prevăzute în ordonanţă, va conduce la transferarea responsabilităţii economice la executivul companiei şi în final la îmbunătăţirea performanţei companiilor aflate în portofoliul statului.
SURSA: Agerpres