Capital: Ai 22 de ani si o carte de vizita impresionanta. De ce nu ai plecat afara?Costin Raiu: In general, programatorii pleaca peste hotare doar in cazul in care nu au ceva de facut aici. Totusi, chiar si in cazul in care unul dintre ei realizeaza o aplicatie cat de cat buna, singura solutie este sa incerce sa-si faca o cariera in alta parte, pentru ca aici nu are nici o alternativa. Personal, ma bucur ca am ramas in tara, pentru ca afara poate nu as fi reusit sa fac atat de multe. Nu stiu dac
Capital: Ai 22 de ani si o carte de vizita impresionanta. De ce nu ai plecat afara?
Costin Raiu: In general, programatorii pleaca peste hotare doar in cazul in care nu au ceva de facut aici. Totusi, chiar si in cazul in care unul dintre ei realizeaza o aplicatie cat de cat buna, singura solutie este sa incerce sa-si faca o cariera in alta parte, pentru ca aici nu are nici o alternativa. Personal, ma bucur ca am ramas in tara, pentru ca afara poate nu as fi reusit sa fac atat de multe. Nu stiu daca a fost bine sau nu.
Capital: Cum a inceput totul? Cum ai reusit sa fii promotorul antivirusului RAV si cum ti-a venit ideea?
Costin Raiu: In 1992, atunci cand, elev fiind la liceul Caragiale, a fost infestata reteaua de computere. Virusul care afectase sistemele era unul destul de agresiv si nimeni nu reusea sa-i dea de cap. Pe de alta parte, acesta era „produs” in Romania si nici un antivirus strain, din cei existenti pe piata la acea data, nu il recunostea. Pana atunci, problema virusilor nu ma „stresa” deloc. Insa, vazand isteria generala, am devenit curios.
Am luat virusul, l-am dus acasa si am stat o zi si o jumatate din noapte, timp in care gasirea unei metode de anihilare m-a cuprins efectiv. Pana a doua zi am terminat un program care dezinfecta acel virus. Cu acesta am dezinfectat reteaua.
Actiunea mi-a ridicat cota, iar in scurt timp au inceput sa apara persoane care se plangeau ca virusii le creeaza probleme. In doar cateva luni, am scris vreo 14 – 15 programele destinate distrugerii virusilor de provenienta romaneasca, folosind materiale colectate de la diferite persoane care au venit la mine in acea perioada.
Capital: Cand ai realizat ca poti castiga bani din aceasta activitate ?
Costin Raiu: Intrucat devenise dificil sa manevrez atatea programele, pentru acelasi scop, m-am gandit sa le unesc intr-o singura aplicatie. Zis si facut. Noul program vedea si anihila un numar mai mare de virusi, si nu doar unul sau o anumita categorie. La acesta am mai adaugat si o interfata grafica, cat de cat, pentru a fi usor de utilizat. I-am dat pana si un nume: M-scan. Dupa aceea, l-am pus pe BBS-uri (servere cu numar limitat de utilizatori), deoarece pe vremea aceea Internetul nu exista la noi.
Cam in doi ani, au inceput sa ma sune diferiti utilizatori, unii fericiti ca au rezolvat problemele, altii cu sugestii … pana cand m-au cautat cei de la GeCAD. Am batut palma, am dat o noua fata programului si dezvoltandu-l incet, incet, in cinci ani, am ajuns in aceasta faza.
Capital: O data batuta palma cu GeCAD, ce strategie ai adoptat ?
Costin Raiu: Ideea este ca aici mi s-a oferit libertate totala in modul de realizare a programului, cel putin in partea de dezvoltare si cercetare in domeniul motorului de scanare si al detectiei de virusi. Ulterior, partea de interfata, modul in care arata grafic aplicatia RAV pe monitor, a cazut in sarcina altor colegi.
Capital: Antivirusul produs de tine a devenit cunoscut in lumea intreaga. Cum a fost posibil?
Costin Raiu: Pana acum doi ani, principala problema in Romania erau … virusii autohtoni. Atunci nu aveam nici o legatura cu alte tari, efortul meu concentrandu-se asupra virusilor creati aici, lucru datorat faptului ca pentru virusii externi existau deja antivirusi destul de buni, dar care nu aveau nici o putere in fata virusilor romanesti. Insa, din 1997, datorita perfectionarii antivirusului romanesc, productia interna a scazut vertiginos. Daca acum doi ani, rata medie era de plus 20% pe an, acum de abia daca mai apar 10 – 20 de virusi romanesti. Tot din 1997, si-au facut aparitia si primii virusi care se incarca de pe Internet, extrem de periculosi in oricare colt al lumii. Din acel moment, atentia s-a concentrat pe productia externa de virusi, iar contactele cu colegii din strainatate au devenit o necesitate. Atunci a trebuit sa pornesc in sens invers si sa gandesc un antivirus complex, care sa fie util oricarui utilizator de pe glob.
Capital: Stim ca ai avut oferte din partea unor firme occidentale, de a emigra si lucra pentru ele.
Costin Raiu: Recunosc ca au existat astfel de oferte. Acum doi ani, la un targ de computere din Bucuresti, reprezentantul unei firme, al carei nume nu-l pot dezvalui, mi-a propus o suma cu cinci zerouri in coada, in dolari. I-am raspuns ca sunt destul de multumit de pozitia pe care o am. Diferenta consta in faptul ca aici am produsul meu si sunt liderul echipei RAV, pe cand acolo nu as fi fost decat un alt om in echipa.
Capital: Nu este un secret existenta organizatiilor secrete de pe glob care incearca sa monitorizeze efectele virusilor. Esti membru intr-o astfel de organizatie?
Costin Raiu: La ora actuala, fac parte din doua organizatii mai putin cunoscute si despre care pot spune ca sunt oarecum secrete. Pentru a fi acceptat in aceste organizatii, trebuie sa beneficiezi de un anumit grad de respect din partea celorlalti, deci sa fii recunoscut pentru activitatea desfasurata, sa ai publicata o colectie despre virusii informatici. Aceste organizatii sunt extrem de selecte, aici fiind tratate atat problemele virusilor de macro, cat si amenintarile create de virusi.
De asemenea, sunt membru in Wildeast Organisations, care aduna rapoarte despre infectiile globale. Aici sunt 30 de oameni din intreaga lume, cei mai de seama experti, care realizeaza tabele cu distributia virusilor la un moment dat in lume.
La publicatia nonprofit Virus Buletin sunt advisor tehnic. Aceasta publicatie, care nu este o organizatie secreta, se ocupa cu studiul si evaluarea produselor antivirus. Pot spune ca, in ultimii doi ani, am cunoscut si am fost cunoscut de aproape orice persoana implicata in lupta impotriva virusilor din intreaga lume.
Capital: Cine reprezinta pericolul actual in domeniul productiei de virusi?
Costin Raiu: Pana acum cinci ani, bulgarii copleseau omenirea cu cei mai multi virusi. Criza economica din tara vecina a alungat in tarile occidentale toti programatorii, lasand suprematia in grija rusilor. Chiar China si Taiwanul, o data cu deschiderea catre Internet, au devenit mari amatori de a crea dureri de cap oamenilor. Un exemplu edificator este renumitul virus CIH, unul dintre cei mai periculosi virusi din ultima vreme, creat de un taiwanez, aflat in puscarie pentru aceasta actiune.