România are pregătite aproape 100 de proiecte în valoare de peste 500 de milioane de euro pe care le va cofinanţa prin Parteneriate Public Privat în zona de cercetare care au fost deja evaluate şi care vor fi depuse începând cu ianuarie 2014 la Comisia Europeană pentru a atrage fonduri europene în viitoarea perioadă de programare, a declarat la Bruxelles, ministrul delegat pentru învăţământ superior, cercetare ştiinţifică şi dezvoltare tehnologică, Mihnea Costoiu.
Oficialul guvernamental, care a reprezentat România la secţiunea cercetare şi spaţiu a Consiliului Concurenţă, a declarat că în cadrul reuniunii au fost adoptate o serie de documente privind PPP-urile în zona de cercetare, ‘un lucru extrem de important şi care vine în continuarea politicii pe care anul acesta am impus-o la nivelul guvernului şi anume de stimulare a participării companiilor, zonei private în cercetare’.
"Provocările pe care le-am lansat noi companiilor din România s-au bucurat de un succes extraordinar. Iată, Consiliul, la un an de zile după negocierile cu Comisia, adoptă un regulament care stimulează pentru următorii ani aceste parteneriate, punând la dispoziţie 22 de miliarde de euro, o sumă importantă din care România are şansa să acceseze suficient de multe fonduri, mult mai mult decât am avut până acum, tocmai pentru că suntem una dintre ţările care suntem bune exemple. Şi astăzi a fost citată România ca exemplu de bună practică, iar proiectele pe care noi le avem au fost deja pregătite pentru a fi depuse la Comisie începând cu ianuarie 2014", a spus Mihnea Costoiu în cadrul unui briefing de presă.
El a precizat că în prezent există un set de proiecte, aproape 100, care au fost evaluate dar nu au intrat la finanţare în perioada 2017-2013, fiind pregătite să concureze pentru finanţare în cadrul financiar 2014-2020.
"Companiile au venit cu o cofinanţare a acestor proiecte între 40 şi 60%, sume importante pe care şi le-au asumat, şi vizează în general zona de medicină, biocombustibil, IT, electricitate etc. Proiectele pe noi le avem deja evaluate depăşesc 500 de milioane de euro. CE a recomandat ca primul val /de proiecte/ să nu fie între 50 şi 100 de milioane de euro ca dimensiune şi ne vom înscrie în acest prim apel, dar astfel încât să nu consumăm banii într-un singur apel", a mai spus ministrul delegat pentru învăţământ superior, cercetare ştiinţifică şi dezvoltare tehnologică.
Mihnea Costoiu a precizat că un alt document adoptat de Consiliu se referă la dezvoltarea tehnologiilor pentru reducerea emisiilor poluante şi a zgomotului şi că "România este implicată prin două institute de cercetări în realizarea unor biocombustibili speciali pentru avioane care să ducă la reducerea emisiilor".
Nu în ultimul rând, a fost adoptat un document privind medicamentele inovatoare, care vizează colaborarea dintre industrie, IMM-uri, universităţi şi zona academică. "România este un producător important de produse cu conţinut bio şi din acest motiv trebuie să extindem această experienţă pe care o avem şi în zona medicamentelor, suntem producători de medicamente bio şi suntem extrem de interesaţi să susţinem industria noastră şi cercetarea în domeniu prin aceste mecanisme", a mai afirmat el.
Sursa: Agerpres