România are ca obiectiv realizarea de investiţii în cercetare reprezentând 2% din Produsul Intern Brut până în anul 2020, din surse private sau publice, a declarat marţi ministrul delegat pentru Învăţământ Superior, Cercetare, Ştiinţifică şi Dezvoltare Tehnologică, Mihnea Costoiu, în cadrul Summitului UE al Europei de Sud-Est, organizat de publicaţia The Economist.
"România este decisă să atingă cele cinci obiective cheie stabilite de Europa în domeniul angajării, inovării, energiei, educaţiei şi incluziunii sociale. Fiind conştienţi de adevăratele beneficii şi de potenţialul investiţiilor în cercetare, ne-am stabilit ca ţintă investiţii de 2% din PIB, din resurse private sau de la buget, în cercetare până în 2020", a explicat Mihnea Costoiu.
El a precizat că România urmăreşte cu interes programele viitoare ale Uniunii Europene pentru cercetare şi inovare. "Este vorba de strategia Orizont 2020, care concentrează potenţialul european în domeniul cercetării în trei domenii principale: excelenţă în ştiinţă, lidership industrial şi provocări sociale. La nivel naţional, strategia 2014 – 2020 a fost adoptată astăzi de Guvern, şi este axată pe trei arii prioritare", a mai spus ministrul de resort.
Ministrul Costoiu a precizat că, în perioada 2014 – 2020, România a investit, numai în cercetare, mai mult de un miliard de euro.
Summitul Uniunii Europene pentru Europa de Sud-Est – "Pe drumul spre stabilitate şi creştere", organizat la Bucureşti de publicaţia The Economist, dezbate marţi perspectivele economice ale regiunii. AGERPRES