Costul asigurării datoriilor României împotriva riscului de neplată a urcat la maximul din aprilie 2009 pentru titlurile cu scadenţa la cinci ani, pe fondul incertitudinilor legate de acordul cu FMI.

Prima de risc (credit default swaps CDS) pentru datoriile României se cota la o valoare medie de 425 puncte de bază (4,25%) pentru titlurile scadenţa la cinci ani, comparativ 378 puncte (3,78%) vineri, potrivit dealerilor citaţi de Mediafax.

Prima de risc la scadenţe pe cinci ani a fost cotată la un nivel mai risicat în aprilie 2009 – 428 puncte de bază (4,28%).

Costul riscului de ţară (CDS) a început să urce încă de vineri, după ce Curtea Constituţională a declarat neconstituţională reducerea pensiilor de stat cu 15%. În aceste condiţii, Executivul a decis sâmbătă majorarea TVA de la 19% la 24%.

CDS-urile arată costul asigurării datoriilor faţă de default şi determină totodată randamentul cerut de investitorii străini pentru achiziţia de titluri suverane. Suplimentar, CDS-urile influenţează şi costul finanţării externe de către companii şi bănci.