Costul căderii economiei americane: 1000 de miliarde de dolari

  Efectul de domino ce pare sa fi cuprins economia mondiala i-a determinat pe mai-marii lumii sa iasa din amorteala si sa ia de urgenta masuri menite a stopa prabusirea pietelor financiare. Astfel, Rezerva Federala American, Banca Centrala Europeana si Banca Nationala a Japoniei si-au coordonat actiunile si au "aruncat" in piata aproape 200 de miliarde de dolari pentru a calma situatia. In Rusia, tranzactiile bursiere au fost oprite timp de doua zile, in acelasi scop, al detensionarii si

 

Efectul de domino ce pare sa fi cuprins economia mondiala i-a determinat pe mai-marii lumii sa iasa din amorteala si sa ia de urgenta masuri menite a stopa prabusirea pietelor financiare.

Astfel, Rezerva Federala American, Banca Centrala Europeana si Banca Nationala a Japoniei si-au coordonat actiunile si au „aruncat” in piata aproape 200 de miliarde de dolari pentru a calma situatia.

In Rusia, tranzactiile bursiere au fost oprite timp de doua zile, in acelasi scop, al detensionarii situatiei.

La randul sau, China a eecis sa cumpere actiuni ale bancilor comerciale pentru a le salva de un posibil faliment.

Toate aceste masuri au fost bine-venite dar ele ar putea constitui un simplu paleativ pentru ca trateaza efectele si nu cauza. Cauza o constituie starea de nesiguranta de pe piata americana care produce singura o cincime din PIB-ul mondial si, in consecinta, influenta sa asupra economiei globale este uriasa. 

Intr-o incercare aproape disperata de a opri propagarea „incendiului” care a mistuit pietele bursiere in ultima saptamana, oficialii de la Washington au decis adoptarea unui plan de actiune care prevede achizitionarea de active ale institutiilor financiare americane, precum si desemnarea unor consilieri externi, care sa lucreze pentru Departamentul Trezoreriei, pentru a supraveghea aplicarea planului.

Conform estimarilor, aplicarea acestui plan necesita sume uriase, care pot ajunge la aproape 1000 de miliarde de dolari. 

Sursa: NYT