Costul catastrofelor naturale a atins un nivel record în 2017, arată un studiu publicat marţi de grupul elveţian de reasigurări Swiss Re, care şi-a revizuit în sus estimările preliminare publicate la finele anului trecut, transmit AFP şi Reuters.
Grupul elveţian susţine că pierderile economice provocate anul trecut de catastrofele naturale şi dezastrele provocate de om s-au ridicat la 337 miliarde dolari (273 miliarde euro). Din suma totală, costurile suportate de companiile de asigurări s-au ridicat la 144 miliarde de dolari, ceea ce face din 2017 cel mai costisitor an din istorie pentru asiguratori.
În luna decembrie a anului trecut, Swiss Re a dat publicităţii o estimare preliminară conform căreia pierderile economice s-au situat la 306 miliarde dolari iar costurile pentru asiguratori la 136 miliarde dolari, însă a precizat atunci că aceste cifre preliminare urmează să fie revizuite ţinând cont în special de amploarea pagubelor provocate de uragane.
America de Nord a fost lovită în mod special în 2017, conform noilor estimări ale Swiss Re, de uraganele Harvey, Irma şi Maria, care au provocat pierderi de 217 miliarde de dolari şi costuri de 92 miliarde dolari pentru asiguratori, ceea ce face din 2017 al doilea cel mai costisitor sezon de uragane pentru asiguratori după uraganele Katrina, Rita şi Wilma în 2005, scrie Agerpres.
De asemenea, costul incendiilor a atins şi el un nivel record pentru asiguratori care au acoperit solicitări de despăgubiri în valoare de 14 miliarde dolari, în special din cauza incendiilor care au devastat California, Canada şi Portugalia.
Anul 2017 a fost marcat de numeroase catastrofe naturale, precum incendii şi uragane, la care s-au adăugat ciclonul Debbie din Australia şi cutremurele de pământ din Mexic. Peste 11.000 de persoane au decedat sau sunt dispărute în 2017 din cauza catastrofelor naturale şi dezastrele provocate de om, adaugă Swiss Re, al doilea grup mondial de reasigurări.