Costul forţei de muncă, mai scăzut decât în lunile trecute. CARE sunt cele mai afectate activităţi economice!

În primul trimestru al acestui an, costul orar al forţei de muncă a scăzut cu 3,78% faţă de trimestru trecut, dar a înregistrat o rată de creştere de 4,41% faţă de acelaşi trimestru al anului anterior, potrivit unui comunicat transmis de Institutul Naţional de Statistică (INS).

Trimestrul I 2012 vs. trimestrul IV 2011

În raport cu ultimul trimestru din 2011, în primul trimestru al acestui an costul forţei de muncă a înregistrat scăderi în aproape toate activităţile economice, mai ales în activităţile de informaţii şi telecomunicaţii (-11,13%), în producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (-9%).

În activităţile de comerţ, pe de altă parte, s-a înregistrat o creştere a costului orar al forţei de muncă (1,52%), la fel ca în activităţile de servicii administrative şi servicii suport (1,36%).

Trimestrul I 2012 vs. trimestrul I 2011

Cele mai mari creşteri ale costului orar al forţei de muncă s-au regăsit în activităţile de comerţ (8,72%), tranzacţii imobiliare (7,62%) şi industria prelucrătoare (7,12%).

Scăderi au avut loc doar în activităţile de informaţii şi comunicaţii (-2,49%), învăţământ (-1,93%) şi hoteluri şi restaurante (-0,48%).

Calculul costului orar al forţei de muncă per trimestru se realizează pe baza informaţiilor obţinute din ancheta lunară asupra câştigurilor salariale şi din ancheta anuală asupra costului forţei de muncă, transmite INS.