Reprezentantii intreprinderilor mici si mijlocii (IMM) din Romania considera, in proportie de 52%, ca in prezent, cel mai mare obstacol in calea dezvoltarii il constituie costurile mari ale tehnologiilor, se arata intr-un studiu efectuat de firma de cercetare Coleman Parkes la cererea Cisco Systems. Un procent de 36% dintre companiile intervievate apreciaza ca un obstacol major in calea dezvoltarii il constituie dificultatile de adaptare la schimbarile tehnologice, iar 35% dintre acestea apreciaza ca o limitare semnificativa o reprezinta integrarea tehnologiilor noi in sistemele existente.

In ceea ce priveste tehnologiile „esentiale” reprezentantii intreprinderilorconsidera ca sectoarele lor de activitate pot beneficia de avantajele oferite de implementarea unei game foarte largi de tehnologii printre care se numara si retelele cu acces la distanta si securizarea comunicatiilor in retea. IMM-urile din Romania apreciaza ca fiind foarte importante conexiunile rapide de internet (94%), retelele de calculatoare (91%) si sistemele de stocare si back-up (89%), in timp ce securizarea comunicatiilor in retea este esentiala pentru 80% dintre respondenti.

Cele mai importante avantaje oferite de tehnologiile pentru retele cu acces la distanta sunt sporirea vitezei de reactie la solicitările clientilor (90%), accesul in timp aproape real la date si aplicatii (89%), minimizarea timpilor morti din activitatile angajatilor (87%) si sporirea productivitatii personalului (86%). Pentru 73% dintre IMM-urile din Romania principalul avantaj al implementarii acestor tehnologii este reducerea costurilor.

Desi gradul de utilizare si de constientizare a avantajelor oferite de telefonia IP este relativ ridicat, doar 21% dintre IMM–uri cunosc toate aspectele referitoare la aceasta tehnologie.

Dintre companiile romanesti studiate, 89% doresc sa poata exploata tehnologiile de ultima ora, considerand ca acest lucru asigura avantaje concurentiale semnificative. In acest moment numeroase IMM-uri romanesti care utilizeaza telefonia IP (internet protocol) beneficiaza de avantaje oferite de aceasta tehnologie, 88% dintre ele raportand reduceri semnificative ale facturilor telefonice. De asemenea, respondentii considera ca implementarea noilor tehnologii IP este rentabila si nu necesita eforturi deosebite. In plus, 85% dintre IMM–uri considera ca telefonia IP faciliteaza integrarea sistemelor de comunicatii cu retelele IT.

Studiul a cuprins 1005 companii din 10 tari din centrul si estul Europei, iar in Romania au fost realizate 101 interviuri la nivelul IMM-urilor din sectorul productiei industriale, serviciilor comerciale, utilitati si turism, transporturi.

Sursa: Capital, 26 ianuarie 2006