Costul orar al forţei de muncă a înregistrat o rată de creştere de 18,2%, în primul trimestru din acest an comparativ cu perioada similară din 2016, se arată într-un comunicat al Institutului Naţional de Statistică.
Conform sursei citate, faţă de trimestrul anterior, creşterea este de 0,96%.
‘Comparativ cu acelaşi trimestru al anului precedent s-au înregistrat creşteri ale costului orar al forţei de muncă în toate activităţile economice. Cele mai mari creşteri ale costului orar al forţei de muncă (în formă ajustată după numărul zilelor lucrătoare) se observă în sănătate şi asistenţă socială (37,86%), activităţi de spectacole, culturale şi recreative (30,06%), învăţământ (22,36%), administraţie publică (21,89%) şi activităţi de servicii administrative şi activităţi de servicii suport (21,08%). Creşterea cea mai mică s-a înregistrat în industria extractivă (1,24%). Creşterile costului orar al forţei de muncă din activităţile sectorului bugetar au fost influenţate, în principal, de aplicarea prevederilor legale în domeniu. Creşterea faţă de acelaşi trimestru al anului precedent – indici în formă ajustată după numărul zilelor lucrătoare – pentru componenta privind cheltuielile directe (salariale) cu forţa de muncă a fost de 17,24%, iar pentru indicii în formă brută (neajustată) de 18,22%. Componenta privind cheltuielile indirecte (non-salariale) a înregistrat creşteri similare (17,23%, respectiv 18,09%)’, mai arată INS.
Faţă de trimestrul IV 2016, costul orar al forţei de muncă (în formă ajustată după numărul zilelor lucrătoare) a crescut în majoritatea activităţilor economice. Cele mai semnificative creşteri s-au înregistrat în administraţie publică (14,04%), sănătate şi asistenţă socială (12,66%), activităţi de spectacole, culturale şi recreative (8,86%), învăţământ (7,25%) şi comerţ (6,18%).
‘Cea mai mare scădere a costului orar al forţei de muncă (în formă ajustată după numărul zilelor lucrătoare) a avut loc în producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (-7,37%). În trimestrul I 2017, creşterea faţă de trimestrul anterior (pentru indicii în formă ajustată după numărul zilelor lucrătoare) a componentei privind cheltuielile directe (salariale) cu forţa de muncă a fost de 3%, iar cea a cheltuielilor indirecte (non-salariale) de 2,54%. Creşterile înregistrate de cele două componente – pentru indicii în formă brută (neajustată) – au fost de 0,98%, respectiv 0,89%’, menţionează sursa citată.AGERPRES