Costul unui coș de cumpărături a crescut cu 40% în București

Sursă: Dreamstime

Bucureștenii plătesc mai mult pe alimentele principale, față de cât plăteau în 2021, arată cele mai recente date. Dacă în acum trei ani prețul era undeva la 80 de lei, acum a ajuns la 110 lei.

Costul unui coș de cumpărături a crescut cu 40% în București

Un coș de cumpărături cu principalele alimente a crescut cu 40%. Dacă în prima parte a lunii octombrie 2021, costul unui coș de cumpărături la marile magazine din București a fost de 80 de lei, la începutul lunii ianuarie a acestui an, prețul unui astfel de coș a ajuns la 110 lei, arată calculele ZF.

Institutul Național de Statistică (INS) spune că, în luna octombrie 2021, salariul mediu lunar la nivel național a fost de 3.544 de lei, în timp ce în luna noiembrie 2022, acesta a fost de 4.141 de lei, înregistrând astfel o creștere de 17 procente. INS subliniază că aceste date sunt doar pentru București.

Creșterea prețului la energie, principalul factor al creșterii prețurilor alimentelor

Analistul economic Aurelian Dochia a precizat că scumpirea alimentelor a fost determinată de creștere prețurilor la energie, subliniind că gazul este foarte important pentru producția alimentară.

De asemenea, mai spune el, creșteri au fost înregistrate și în ceea ce privește prețul îngrășămintelor și a inputurilor agricole. Acest lucru s-a întâmplat din cauza pandemiei, a perioadei de după pandemie și a războiului din Ucraina.

În luna decembrie 2022, rata anuală a inflației a fost cu 16,4 procente mai mare decât cea înregistrată în decembrie 2021.

Ultimele date ale Institutului Național de Statistică (INS) mai arată că prețurile mărfurilor alimentare au crescut cu 22% din decembrie 2021 până în decembrie 2022.

Zahărul a înregistrat cele mai ridicate prețuri

Datele arată că cele mai mari scumpiri în ceea ce privește produsele alimentare au fost înregistrate de zahăr. Prețul acestuia a crescut cu 63% din decembrie 2021 până în decembrie 2022.

Pe locul doi avem untul, care din decembrie 2021 până în decembrie 2022 a crescu cu 45%, urmat de ulei, care a înregistrat o creștere de 37% în aceeași perioadă

Puterea de cumpărare în România față de restul statelor UE în 2021

INS arată că cel mai scăzut nivel al prețurilor pentru bunurile de consum și serviciile din componența consumului final al gospodăriilor populației, în cadrul statelor membre, a fost înregistrat în anul 2021 în România, fiind cu 45% mai mic decât media UE, urmată de Bulgaria (44% sub media UE) și Polonia (40% sub media UE).

În anul 2021, în rândul statelor membre ale Uniunii Europene, cel mai ridicat nivel al prețurilor pentru consumul final al gospodăriilor populației s-a înregistrat în Irlanda (44% peste media UE), urmată de Danemarca (43% peste media UE), Luxemburg (36% peste media UE) și Suedia (30% peste media UE).

Bulgaria înregistrează cel mai scăzut nivel al prețurilor pentru grupele “Băuturi alcoolice și tutun” (65%), „Îmbrăcăminte și încălțăminte” (77%) și „Întreținerea locuinței, apă, electricitate, gaz și alți combustibili” (36%), urmată de Polonia, pentru grupele “Băuturi alcoolice și tutun” (72%) și „Întreținerea locuinței, apă, electricitate, gaz și alți combustibili” (38%).