Diferenţele dintre costul vieţii în diferite oraşe ale ţării sunt legate de coşul mediu de consum şi de ponderea pe care diferite componente o au în acest coş. Sper exemplu, alimentele par să aibă cea mai mare pondere în cheltuielile unui consumator mediu, cu circa 35%, utilităţile ocupând de asemenea o cotă importantă în coş (17%). Aceaste date indică faptul că diferenţa dintre preţurile la alimente, în diferite regiuni ale ţării, are un impact mare în indicatorii finali.
Cu toate că alimentele din Zalău sau Călăraşi sunt, în medie, mai scumpe decât în Bucureşti (cu circa 7%), alte categorii din coşul de consum, cum ar fi îmbrăcămintea sau divertismentul, sunt mai ieftine, acestea conducând la un indicator al costului vieţii mai scăzut.
Diferenţa în preţul alimentelor poate fi explicată de faptul că pe piaţa alimentară din Bucureşti există o competiţie mai acerbă, datorită numărului semnificativ mai mare de retaileri de tip discout şi a hypermarketurilor, comparativ cu Zalău sau Călăraşi.
Oraşele diferă şi în privinţa salariilor medii nete. Salariile în Bucureşti sunt cu 30 până la 50% mai mari decât în oraşele din provincie. Dacă în Iaşi, Cluj sau Timişoara acestea sunt cu 30% sub nivelul din Capitală, oraşe ca Zalău sau Călăraşi sunt la jumătatea nivelului salarial din Bucureşti.
Dacă se include şi chiria în calcul, atunci diferenţa dintre costul vieţii în Bucureşti şi alte oraşe poate depăşi 30%.