Românii care stau la casă trebuie să scoată bani grei din buzunar, dacă vor să-şi pună panouri solare. În anul 2024, costurile pentru sistemele de panouri solare variază în funcție de dimensiunea sistemului și de specificațiile tehnice. Mai jos puteți găsi o listă detaliată a prețurilor pentru diferite capacități ale sistemelor fotovoltaice.
Panourile solare captează razele soarelui și le transformă în energie electrică sau termică. Popularitatea acestora a crescut semnificativ în ultimii ani datorită multiplelor beneficii pe care le oferă. Ele reprezintă o soluție ecologică în lupta împotriva efectelor devastatoare ale încălzirii globale, care devin din ce în ce mai evidente.
Panourile solare pot fi instalate fie pe acoperișuri, fie pe sol, în funcție de preferințele utilizatorului și de condițiile locale. În plus, există și opțiuni pentru panouri integrate în clădiri sau în mobilier. Această opțiune oferă un design mai estetic.
Românii sunt interesați să-și monteze panouri solare
Interesul pentru instalarea de panouri solare este în creștere constantă, fiind accesibile oricui. În România, este în creștere numărul consumatorilor. Românii care au ales să își producă propriul necesar de energie, sau măcar o parte din el, a ajuns la 121.304 la finalul lunii martie. Această cifră se regăsește în datele furnizate de Autoritatea Națională de Reglementare în Energie.
Tot mai mulți români consideră energia solară o opțiune viabilă, iar cei care încă nu au luat o decizie definitivă caută informații despre costurile de instalare și întreținere a sistemelor fotovoltaice.
Costurile pot fluctua între 23.000 și 64.000 de lei
Prețurile pentru instalarea panourilor solare variază în funcție de dimensiunea sistemului, locație, resurse disponibile și cerințele specifice.
Pentru românii interesați de un sistem fotovoltaic de dimensiune medie, costurile pot fluctua între 23.000 și 64.000 de lei. Această sumă include nu doar costurile pentru panouri. Ea are în vedere și echipamentele de control și stocare a energiei, cablajul și modulele de fixare.
În plus, taxele anuale de mentenanță pentru un sistem eficient se situează în intervalul 600 – 1.300 de lei. Suma este în funcție de dimensiunea și complexitatea sistemului, conform informațiilor de pe renovează.ro.
Lista completă a costurilor pentru sistemele fotovoltaice
Iată lista completă a costurilor pentru panouri solare, inclusiv echipamentele, manopera și întreținerea anuală:
- Sistem de 3 kW: 23.500 lei (echipamente + manoperă), 600 lei (întreținere anuală)
- Sistem de 4 kW: 28.000 lei, 700 lei
- Sistem de 5 kW: 34.000 lei, 800 lei
- Sistem de 6 kW: 40.000 lei, 900 lei
- Sistem de 8 kW: 52.000 lei, 1100 lei
- Sistem de 10 kW: 64.000 lei, 1300 lei
Statul român oferă sprijin financiar celor care locuiesc la casă și doresc să instaleze panouri fotovoltaice prin intermediul programului național „Casa Verde Fotovoltaice” în 2024. Depunerea dosarelor pentru acest program va începe în august 2024.
Programul „Casa Verde Fotovoltaice” reprezintă o oportunitate semnificativă pentru cei interesați să investească în surse regenerabile de energie, beneficiind de sprijin financiar substanțial din partea statului pentru instalarea de panouri fotovoltaice și baterii de stocare în gospodării.