Ministerul Lucrarilor Publice si Amenajarii Teritoriului (MLPAT) a semnat un contract prin care acorda unei firme britanice atat de multe facilitati incat costurile unor locuinte sociale, cu dotari minime, platite din bani publici, vor depasi cu mult orice asteptari. Contractul comercial care atribuie englezilor construirea apartamentelor are cu totul si cu totul alte prevederi decat caietul de sarcini al licitatiei castigate de Mivan, in urma cu doi ani.
Secretarul de stat al MLPAT, Laszo Borbely, sustine totusi ca atat contractul financiar, cat si cel comercial respecta caietul de sarcini si oferta de la acea data a firmei Mivan. Datele concrete ii infirma cele spuse. Daca in caietul de sarcini este prevazut un pret unitar, ferm, care cuprinde toate cheltuielile aferente lucrarilor, in afara de teren (in pret trebuie sa fie incluse – costurile cu proiectarea, executia, materialele, transportul materialelor, avizele, asigurarile s.a.m.d.), in contractul financiar o parte din aceste obligatii este transferata investitorului (adica MLPAT, implicit statului roman).
Partea romana cofinanteaza lucrarile
Si astfel apar o serie de facilitati care schimba cu totul conditiile licitatiei de acum doi ani si care maresc substantial pretul locuintelor. In contractul comercial cu Mivan este prevazut: 1) infrastructura cade in seama consiliilor judetene (ea atinge 20% din valoarea lucrarilor de constructie si include bransarea si racordarea la retelele de utilitati – apa, gaz, electricitate, canalizare etc.); 2) obtinerea tuturor avizelor si autorizatiilor este tot sarcina autoritatilor locale; 3) asigurarea lucrarilor si a riscurilor (prima ce poate ajunge la 2-3% din valoarea contractului) revine statului roman; 4) investitorul are obligatia sa prevada in bugetul sau sumele necesare pentru TVA si taxe vamale; 5) penalizarile pentru intarzierea lucrarilor din cauza antreprenorului sunt mai mici decat cele in vigoare in legislatia noastra- pentru englezi sunt de 0,015%, spre deosebire de 0,15%, practicate pentru antreprenorii romani care fac lucrari similare; 6) cheltuieli neprevazute, de maximum 3% din valoarea fiecarui deviz general; 7) apare un capitol intreg intitulat: „Cresterea masiva a preturilor”, in care sunt mentionate conditiile in care preturile pot fi modificate si „Antreprenorul va avea dreptul la un supliment de plata prin care sa compenseze cresterea costurilor sale, provocata de inflatia din Romania, de dupa data de referinta”. Si este prevazut si un procedeu de calcul in functie de indicele pretului la consumator si cursul dolarului. Cum creditele si preturile de cost sunt contractate in dolari, aceasta crestere nu-si mai avea rostul.
Materialele
vor fi din import
In plus, majoritatea materialelor de constructii vor fi aduse din Marea Britanie (creditul este contragarantat de statul britanic, fapt pentru care aceasta conditie a fost inclusa in contractul financiar). Este mare diferenta fata de ceea ce era in caietul de sarcini al licitatiei, unde unul dintre factorii de selectie a ofertei era si „apelarea la parteneri romani, folosirea cu preponderenta a materialelor romanesti, a materialelor si tehnologiilor agrementate in Romania”.
Laszlo Borbely refuza sa comenteze aceste date si afirma ca prevederile contractului sunt confidentiale. Uita insa ca banii vor fi scosi din buzunarul contribuabililor. In plus, refuza si sa faca o estimare a costurilor apartamentelor. Precizeaza insa ca a fost o decizie politica. Din cauza bugetului sarac si pentru ca nu erau bani sa se plateasca antreprenori romani, s-a negociat acest credit in actuala formula (cea mai buna, dupa parerea ministrului secretar de stat).
Dimitrie Daschevici, director general al Asociatiei Romane a Antreprenorilor de Constructii (ARACO), declara ca, prin acest contract, statul roman le-a facut cadou englezilor 700 de apartamente. Un antreprenor roman, in conditii identice, ar fi construit 2.500 de locuinte, in loc de 1.860, cat s-au angajat englezii. Daschevici afirma: „Noi suntem pentru orice fel de finantare pentru a demara constructiile de toate tipurile, inclusiv de locuinte. Dar vrem conditii care sa nu discrimineze antreprenorii romani si licitatii corecte”.