FAO estimează că ţările din întreaga lume au cheltuit anul trecut o sumă de 1.076 miliarde de dolari pentru importurile de produse alimentare, cel mai scăzut nivel din ultimii 5 ani, cu 0,8% sau nouă miliarde de dolari mai mult decât estima în luna octombrie.
Conform estimărilor FAO, în 2015 costurile cu importurile mondiale de produse alimentare au fost cu 20% mai mici faţă de recordul de 1.345 miliarde de dolari în 2014, în condiţiile în care recoltele abundente au dus la creşterea stocurilor mondiale. În plus, preţul petrolului a scăzut pentru al treilea an consecutiv în 2015, astfel că în luna februarie Baltic Dry Index, un indice al preţurilor pentru transportul maritim, a atins un minim record.
"Cerealele şi animalele vii, atât în termeni de scădere a preţurilor cât şi a volumelor tranzacţiilor, sunt vinovate de costul redus al importurilor alimentare. De asemenea, costul cu transporturile s-a prăbuşit, ceea ce a făcut mai ieftine importurile", a declarat economistul FAO, Adam Prakash.
De reducerea costurilor alimentelor au profitat marii importatori din Orientul Mijlociu şi regiunea Africii, consideră Cole Martin, analist la BMI Research, o divizie a Fitch Ratings Ltd. Începând cu Egiptul, cel mai mare cumpărător mondial de grâu, şi terminând cu Etiopia aceste ţări au avut de câştigat deoarece au o balanţă deficitară cu privire la importurile de alimente sau au avut recolte slabe din cauza fenomenului meteo El Nino.
În timp ce preţurile reduse la alimente sunt un avantaj pentru unii consumatori, o apreciere a dolarului american ar putea reprezenta o "povară severă"asupra altora. Din cauză că majoritatea materiilor prime sunt tranzacţionate în dolari, consumatorii din acele state ale căror monede s-au depreciat vor plăti mai mult pentru alimente, subliniază Hamish Smith, economist la Capital Economics Ltd. AGERPRES