Costurile de creditare ale Italiei cresc, iar bursa a scăzut cu 7,07%

Bursa de la Milano a scăzut puternic marţi la prânz, cu 7,07%, după ce obligaţiunile guvernamentale au ajuns din nou sub presiune din cauza temerilor că Italia ar putea fi afectată de criza datoriilor din zona euro, transmite AFP.

Pieţele bursiere italiene, la fel ca celelalte burse europene, înregistrau scăderi semnificative marţi, afectate în special de căderea acţiunilor băncilor, investitorii fiind îngrijoraţi de decizia Greciei de a organiza un referendum cu privire la planul de ajutor decis săptămâna trecută la Bruxelles.

Acţiunile principalelor bănci italiene au înregistrat un declin semnificativ marţi: acţiunile UniCredit cu 11,62%, acţiunile Intesa Sanpaolo cu 14,41%, acţiunile Banca Monte dei Paschi di Siena cu 8,16%. Şi acţiunile Fiat au scăzut cu 12,85% iar asiguratorul Fondiaria-SAI a înregistrat un declin de 8,19%.

Marţi după-amiază, spread-ul dintre obligaţiunile italiene şi cele germane a atins nivelul record de 443 de puncte de bază, un record de la introducerea monedei euro.

Rata dobânzii pentru obligaţiunile italiene pe 10 ani a urcat peste 6%, aproape de nivelul record de 6,397% înregistrat în august.

Incertitudinile de pe piaţă au fost accentuate după ce Grecia a anunţat că va organiza un referendum şi un vot de încredere în Parlament cu privire la ştergerea unei părţi din datoria publică, decisă săptămâna trecută la Bruxelles. În plus, incertitudinile investitorilor au fost sporite şi de anunţul privind plasarea sub protecţia legii falimentului a firmei americane de brokeraj MF Global, care a devenit prima victimă a crizei datoriilor europene.

Bursa de la Milano a închis, luni, în scădere puternică, cu 3,82%, indicele general FTSE Mib ajungând la valoarea de 16.017,73 puncte, în scădere cu 635,82 puncte.

În ultimele săptămâni investitorii au început să se teamă de riscul unei extinderi a crizei datoriilor suverane în Italia, ţară luată în vizor pentru datoria sa enorm de aproape 1.900 miliarde de euro (aproximativ 120% din PIB).
SURSA: Agerpres