Iar unele dintre aceste pierderi de locuri ale locurilor de muncă ar putea fi „pe termen lung”, susțin analiștii. „Al doilea val și gestionarea sa necorespunzătoare vor înrăutăți situația ocupării forței de muncă”, a declarat Jyotsna Jha, director la Centrul pentru Studii de Buget și Politici. El susține că noile închideri din India vor duce „la pierderi de locuri de muncă pe termen lung.”
Costul blocării Indiei
Deși pandemia a strâns cu ușa mai multe industrii și întreprinderi mici, criza actuală a locurilor de muncă are rădăcinile încă din vremuri pre-pandemice, au spus economiștii. Demonetizarea rupiilor în 2016 a afectat cererea și a făcut ca mulți să rămână fără locuri de muncă.
De asemenea, implementarea slabă a unui nou regim fiscal – impozitul pe bunuri și servicii – a afectat IMM-urile, în care lucrează aproximativ 110 milioane de muncitori non-agricoli.
Din cauza acestor factori, „economia se confrunta deja cu o creștere lentă și o ocupare a forței de muncă lentă când a lovit Covid-19”, explică Ashwini Deshpande, profesor de economie la Universitatea Ashoka.
Acum, spune el, acest șomaj în creștere, alimentat de blocările impuse de pandemie, amenință să se traducă într-un „cerc vicios” al unei recesiuni economice severe.
Asta înseamnă că guvernul Narendra Modi poate rezolva bulgărele de zăpadă al crizei muncii doar sprijinind cererea și consumul.