Suma include, in premiera, plata in avans, pe un an de zile, a asigurarilor de viata, sanatate, la fondul de somaj si la cel de pensie – asta ca urmare a unui protocol semnat intre statul roman si Asociatia Constructorilor Israelieni. Astfel, oamenii vor fi asigurati in caz de accident, pentru somaj si pensie. Nu vor mai putea pleca, insa, decat persoanele care au acesti bani.
Dupa opt luni, Israelul si-a deschis, in sfarsit, granitele pentru muncitorii straini. Din cauza numarului mare al somerilor, dar si din cauza zecilor de mii de muncitori aflati ilegal pe teritoriul sau, guvernul de la Tel Aviv refuzase pana in luna februarie a acestui an sa mai primeasca forta straina de munca – in afara celei deja existente pe teritoriul sau.
La presiunea patronilor israelieni, guvernul de la Tel Aviv a decis sa redeschida granitele. Asa s-a ajuns ca, in acest an, sa se acorde 45.000 de vize pentru straini, din care 10-12.000 pentru romani. Numarul este insa de trei ori mai mic fata de anul trecut.
Primele vize au inceput sa soseasca in Romania la sfarsitul lunii iulie, pana in prezent reusind sa plece deja 200 de persoane.

Cat costa o viza?

Pentru cei interesati de domeniul constructiilor, Asociatia Antreprenorilor si Constructorilor Israelieni (AACI) a anuntat ca exista posturi de zidari, dulgheri, fierari-betonisti, faiantari, mozaicari, mecanici pentru utilaje, instalatori si soferi (mai putine locuri insa pentru ultimele doua meserii). Toti cei care vor sa plece vor trebui sa faca dovada faptului ca au aceasta calificare si ca au mai lucrat in domeniu. In plus, vor fi testati din punct de vedere psihologic la Oficiul National de Plasare a Fortei de Munca (aflat in subordinea Ministerului Muncii si Solidaritatii Sociale) si atentionati ca daca isi vor parasi locul de munca nu vor mai putea pleca in strainatate timp de doi ani.
Dupa testarea psihoprofesionala urmeaza efectuarea unui control medical (aproximativ 15 analize) la una dintre institutiile medicale acreditate de Ministerul Sanatatii din Israel, care costa intre 85 si 135 de dolari. Persoanele declarate apte din punct de vedere medical de catre oricare dintre cele patru institutii acreditate -Caritas, Medsana, Telemedica sau Victor Babes (toate din Bucuresti) – vor trebui apoi sa isi incheie o asigurare de viata si o asigurare de sanatate pentru acoperirea cheltuielilor in caz de spitalizare, care costa 70, respectiv 470 de dolari. Tot inainte de plecarea in Israel, romanii vor trebui sa isi plateasca in avans pe un an de zile contributiile la somaj si la fondul de pensii, adica alti 200 de dolari.
Dupa depunerea dosarului (cazier, certificat medical, cerere de viza, declaratie de sanatate avizata de societatea de asigurare si de institutia medicala acreditata) la firma de recrutare, urmeaza ca solicitantul sa mai plateasca inca 200 de dolari pentru luarea in evidenta a acestor date de catre reprezentanta din Romania a Asociatiei Antreprenorilor si Constructorilor din Israel (AACI). Nu ii mai ramane decat sa astepte viza, dupa care va trebui sa achite 400-800 de dolari comisionul firmei de intermediere si 180-240 de dolari biletul de avion. Pretul difera atat in functie de compania de transport (Tarom, compania israeliana Elal sau compania greceasca Olympic Airways), cat si in functie de numarul de persoane (daca se pleaca in grup mai mare, se ofera reducere).

Cum se poate obtine o viza?

Astfel, suma necesara unui muncitor roman dornic de munca in Israel ajunge sa varieze intre 1.600 si 2.200 de dolari.
Daca persoanele interesate au acesti bani, pot afla care sunt firmele ce plaseaza muncitori in strainatate si cate vize au fiecare, fie la patronatul acestora, fie la Asociatia Antreprenorilor si Constructorilor din Israel (AACI).
Exista doua tipuri de vize: cele obtinute de firmele de recrutare de la AACI si cele obtinute direct de la firmele de recrutare similare din Israel. Majoritatea vizelor vin insa de la AACI, dar toate trec prin Ambasada Israelului de la Bucuresti. Indiferent ce varianta ati alege, costurile sunt destul de mari.
Este vorba de minimum 600 de dolari platibili in Romania, daca se pleaca printr-o firma care a obtinut vizele direct de la o firma de recrutare din Israel (restul se plateste in Israel), si 1.600 de dolari daca se opteaza pentru o firma care a obtinut vizele de la AACI.
Pentru a nu-si pierde clientii din cauza lipsei banilor, cateva firme au inceput deja sa negocieze cu unele banci acordarea unor imprumuturi, pentru care oamenii vor trebui sa vina cu doi giranti – persoane din tara sau care muncesc deja in Israel.
Nu pot pleca persoanele care au lucrat la negru in Israel si care s-au intors in Romania, pentru ca sunt luate in evidenta AACI.

Merita sau nu sa muncesti in Israel?

Pana acum, oamenii spun ca a rentat. Cei care au plecat la munca in tara Sfanta au avut ocazia sa castige 1.000 de dolari pe luna (cu ore suplimentare), deci aproximativ 11.000 de dolari intr-un an, din care scadeau 1.500-2.000 de dolari masa. Daniel Moga din Targoviste lucreaza de patru ani legal in Israel. A plecat ca zidar, dar acum a ajuns sa faca o munca ceva mai usoara, monteaza pereti si tavane din rigips. In cei patru ani spune ca a reusit sa trimita in tara peste 30 de mii de dolari, din care si-a luat o masina, si-a amenajat apartamentul si si-a cumparat mobila.
Acum insa, daca din acesti bani ar trebui sa scada 1.600 de dolari costul vizei si 4.400 de dolari impozitul anual pe venituri platibil in tara (Romania are incheiat cu Israelul un acord de evitare a dublei impuneri si, ca atare, sumele nu se impoziteaza in ambele tari), muncitorul ar mai ramane in mana cu 3.500 de dolari si nu l-ar mai tenta tara Sfanta.
Pe de alta parte, patronii firmelor de plasare sustin ca noile reglemen-tari nu ii sperie si nu cred ca vor ramane fara clienti. „Eu am oameni cu care lucrez de 11 ani de zile. Lucrez in acord cu firmele israeliene si ne-au cerut, pentru inceput, tot pe cei care au mai fost plecati si au mai lucrat la ele”, ne-a declarat Nae Valeriu, directorul firmei Comavis.
Prin semnarea contractului de munca intre muncitori si firma de recrutare in fata unui reprezentant al Oficiului National de Recrutare si Plasare a Fortei de Munca in Strainatate (ONRPFMS), muncitorii romani nu se mai pot sustrage de la plata impozitului pe venituri. Ei vor trebui sa dea anual declaratia de venit global si sa achite, pentru veniturile declarate in strainatate, un impozit de peste 40 la suta din valoarea acestora.
Ministerul Muncii incearca, in acest fel, sa previna aparitia muncii la negru in Israel si sa castige venituri la bugetul de stat. Acest lucru a fost posibil datorita incheierii, in luna februarie a.c., a unui protocol intre ONRPFMS si AACI. Muncitorii vor beneficia, insa, de recunoasterea vechimii in munca si de ajutor de somaj, daca la intoarcerea in tara nu isi gasesc de lucru.    

Costul unei vize de munca pentru Israel

– asigurare de sanatate        450 dolari
– asigurare de viata        70 dolari
– control medical            85-135 dolari
– somaj-pensie            200 dolari
– taxa AACI            200 dolari
– bilet avion            180-240 dolari
– comision firma de recrutare    400-800 dolari
Total                1.605-2.115 dolari

Cursuri

Centrul pentru Dezvoltarea Resurselor Umane organizeaza urmatorul program:

09.09.- 04.11.2002:
Inspector Resurse Umane
– Agentul economic in economia de piata; Metode de cautare activa a unui loc de munca r
– Organizare si disciplina muncii, raspunderea disciplinarar
– Raportari statistice la nivelul compartimentului de resurse umane r
– Contractul colectiv de munca ; Conflictele de munca r
– Clasificarea locurilor de munca cu conditii deosebite si speciale de munca, conform Legii nr.19/2000r
– Asigurari sociale de stat; Dosarul de personal r
– Carnetul de munca si importanta sa; Concediul de odihnar
– Concediul fara plata; Probleme privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca.r
– Protectia persoanelor cu handicap; Cumulul de functii; Cumulul pensiei cu salariulr
– Probleme salariale; Contributii datorate de firma sau de angajatr
– Sistemul de salarizare; Sistemul sporurilor si adaosurilor salarialer
– Drepturi salariale ce decurg din calitatea de angajat cu contract individual de muncar
– Legea nr.22/1669 – Gestionarii; Delegarea – detasarear
– Asigurarile de sanatate; Legea nr.19/2000 si Normele de aplicare/2001.r
Fiecare modul este insotit de aspecte ale legislatiei in vigoare.r
Partea teoretica este dublata de activitati practice si studii de caz.tr
Cost program: 60 USD/persoana.r
Septembrie 2002: Negocierea si Derularea Contractelor in Comertul Internationalr
• Notiuni de marketing; Marketing de exportr
• Marketing pe Internetr
• Activitati precontractualer
• Comportamentul in afacerir
• Contractul de vanzare-cumparare internationala de marfurir
• Conditii de livrare. Conditii de platar
• Derularea operatiunilor de export-importr
• Contracte speciale de comert internationalr
• Finantarea tranzactiilor internationaler
• Garanti si garantii in tranzactiile internationaler
Cost program: 100 USD/persoanar
Noiembrie 2002: Contabilitate Comerciala Informatizatar
Bazele contabilitatii:r
– Structura patrimoniului r
– Contul contabilr
– Analiza contabilar
– Tehnici de inregistrare contabiler
Contabilitate financiarar
– Clase de conturi bilantierer
– Lucrari de contabilitate aplicativer
– Modele contabile pentru fiecare clasa de conturir
– Lucrari de inchidere a exercitiului financiarr
– Lucrari practice de initiere in informaticar
– Monografie contabila – asistata de calculatorr
– Reglementari contabile armonizate cu Directiva a IV-a r
– Cadrul general de intocmire a situatiilor financiarer
– Documente utilizate pentru operatiile specifice fiecarei clase de conturi. r
Cost program: 50 USD/persoana