Costurile renovărilor au crescut cu 50%

Toți cei care stau la bloc trebuie să știe! Costurile renovărilor de apartament au crescut cu aproximativ 50% față de acum patru ani. Astfel, cei care doresc să efectueze lucrări precum vopsirea sau alte modificări în locuință plătesc în jur de 7.000 de euro, inclusiv costurile cu mâna de lucru, pentru un apartament cu două camere.

Pentru o renovare completă a unei locuințe, care implică și schimbarea instalațiilor, suma poate ajunge la zeci de mii de euro. Manopera reprezintă o parte semnificativă din costul total al lucrărilor, fiind aproape jumătate din prețul final. Acest lucru se datorează în principal lipsei de meseriași disponibili.

Pentru cei care doresc să-și renoveze apartamentul, este important să fie pregătiți să investească timp și să aibă un buget considerabil. Prețul materialelor de construcții s-a dublat față de acum trei ani, iar costul manoperei a crescut cu 20% numai în ultimul an.

Gabriel Radovici, director într-o firmă de renovări, a declarat pentru Antena 3 că partea de manoperă și materiale poate ajunge între 10.000 și 20.000 de euro strict pentru o renovare interioară.

Cu cât locuința este mai mare, factura devine mai mare și, în principal, costul mână de lucru este cel mai ridicat. Din această cauză, tot mai mulți români au început să își renoveze singuri locuințele.

În ultimul an, prețul la fier beton a înregistrat o creștere de 15%, polistirenul s-a scumpit cu 8%, iar cimentul cu 5%. De asemenea, materialele de lux utilizate pentru finisaje s-au scumpit cu 20%.

zugrav, zugraveala, preț 2024
Cât de costă renovarea unui apartament în 2024? / SURSA FOTO: Dreamstime

Cât costă renovarea unui apartament cu trei camere în 2024?

Din ce în ce mai mulți români care locuiesc la bloc își pun întrebarea despre costul renovării unui apartament în 2024. Potrivit estimărilor, suma se ridică la zeci de mii de euro, având în vedere prețurile actuale ale materialelor de construcție.

Costul renovării unui apartament în 2024 a crescut semnificativ. Mulți se întreabă acum dacă își pot permite să își renoveze locuințele, având în vedere creșterea prețurilor materialelor de construcție în ultimii ani.

De exemplu, pentru renovarea unui apartament cu două camere, se estimează că este necesară o sumă de aproximativ 10.000 – 11.000 de euro. În mod evident, costurile cresc atunci când vorbim despre renovarea unei locuințe cu trei camere.

Comparativ cu anii precedenți, românii au observat că acest lucru este tot mai complicat în 2024, deoarece s-au înregistrat creșteri semnificative atât la prețurile materialelor de construcție, cât și la tarifele pentru lucrările de manoperă.

Pentru o renovare a unui apartament cu trei camere, costul total poate ajunge până la câteva zeci de mii de euro, în funcție de complexitatea lucrărilor și de materialele folosite. Mai multe puteți citi aici.