Coșul zilnic 2023. Care este adevărul despre prețurile din magazine?

Coșul zilnic 2023. Președintele Ligii Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR), Nicu Vasile, a exprimat îngrijorarea sa cu privire la politicile agricole și creșterea constantă a prețurilor la produsele agroalimentare într-o dezbatere organizată de Ziarul Financiar. Acesta a subliniat absența unei strategii pe termen lung și a criticat politicile statale, cerând politici economice mai coerente și mai stabile.

„Nu avem o strategie pe termen lung. Tot am discutat la Ministerul Agriculturii, dar nu numai, de acest PNS (Planul Național Strategic – n. r.). Este un program pe termen scurt de dezvoltare a agriculturii, dar nu pot să fac un program de dezvoltare pe termen scurt din moment ce nu am acest program pe termen lung”, a afirmat Nicu Vasile.

El a subliniat nevoia unei abordări pe termen lung pentru dezvoltarea agriculturii și a cerut un angajament mai puternic în această direcție.

Creșterea prețurilor la produsele agroalimentare reprezintă o problemă

Coșul zilnic 2023. În plus, acesta a adus în discuție faptul că, în ciuda fondurilor europene în valoare de peste 90 de miliarde de euro care au fost alocate României din 2007 până în prezent, creșterea prețurilor la produsele agroalimentare și deficitul de produse au continuat să fie o problemă.

„În total, fondurile europene care au venit în România depăşesc 90 de miliarde de euro, din 2007 până astăzi. Contribuţia mea la Comunitatea Europeană e de peste 30 de miliarde de euro. Ce s-a făcut cu această diferenţă de bani? M-a ajutat sectorial? Cu cât mi-a crescut mie rata profitabilităţii? Acum vedem, în ultimele trei-patru luni de zile discutăm de fixarea preţurilor şi nu mai cresc preţurile pe produse agroalimentare. Dacă fac o retrospectivă a ceea ce înseamnă coşul zilnic al fiecăruia dintre noi, mie din 2000 până în 2020 mi-a crescut cu 258%. Asta înseamnă creşterea nivelul de trai? Nu, din contră”, a precizat acesta.

Deficit de produse alimentare de peste 5 miliarde de euro

Deficitul de produse agroalimentare al României pentru 2022 a depășit 5 miliarde de euro, din care peste 2,6 miliarde de euro provin din importul de carne de porc.

„Eu, când vin cu 800.000 de fermieri, ce am creat? Noi n-am învăţat, după 34 de ani, că nu trebuie să creez o concurenţă internă. Eu trebuie să cresc o unitate la nivel naţional să mă pot duce pe pieţe externe. Avem un deficit pe produse agroalimentare pentru 2022 de peste 5 miliarde de euro, dar peste 2,6 miliarde de euro vin din importul de carne de porc”, arată acesta.

supermarket România
SURSA FOTO: Dreamstime

Politicile interne au afectat agricultura

Coșul zilnic 2023. Vasile a criticat și politicile interne care au afectat agricultura. El a menționat:

  • lipsa titlurilor de proprietate pentru mai mult de 20% din terenurile agricole ale României
  • constrângerile din industrie, cum ar fi lipsa fabricilor de îngrășăminte.

El a subliniat necesitatea unor politici coerente și investiții în infrastructură pentru a sprijini creșterea sectorului agricol.

„Îmi spui de biodiversitate, dar când colo nu respect solul. Am avut 11 fabrici de îngrăşăminte, nu mai am niciuna în România (…) Înainte vreme exportam peste 1,5 milioane de tone de îngrăşământ şi mai foloseam în România încă un milion, dar acum nici nu pot să mai folosesc acest lucru. Avem cea mai mică medie europeană pe fertilizare, de 20 – 30 kg (…)”, a mai precizat Nicu Vasile.

Dezbaterea, organizată sub titlul „Creșterea valorii adăugate în agricultură, o misiune pentru Guvern și pentru fermierii români. De ce să rămânem săraci când putem fi bogați?”, a ridicat întrebări importante cu privire la:

  • viitorul agriculturii din România
  • necesitatea unor politici mai eficiente pentru a sprijini dezvoltarea durabilă a sectorului agricol în țară.