Confederația Operatorilor și Transportatorilor Autorizați din România (COTAR) precizează că reprezentanţii firmelor care oferă aplicații pentru servicii de taximetrie fac o activitate de dispecerat neautorizat conform legislației românești.
Oficialii COTAR spun că fiecare aplicație încasează lunar 20 de euro de la aproape 40.000 de taximetriști din București, Ilfov și orașele mari ale României, adică 800.000 de euro lunar, dar nu plătesc aceleași costuri ca dispeceratele. „Una dintre firmele care oferă o aplicație de tip dispecerat a avut inițial un dispecerat autorizat, apoi a renunțat la a mai lucra conform legii, după ce și-a dat seama că trebuie să plătească lunar circa 40.000 de lei, conform legii, acestea fiind costurile pentru întreținerea unui dispecerat autorizat. Aplicațiile care ne vorbesc astăzi despre minunile tehnologiei și despre grija pentru populație au încasări de circa 800.000 de euro pe lună și zero costuri”, confom unui comunicat COTAR.
Potrivit acestora, în București peste 8.000 de taximetriști din Ilfov, peste 15.000 de șoferi UBER, TAXI FY și BLA BLA CAR, în afară de cei 10.200 autorizați în Capitală. „Aplicațiile se vor putea folosi în continuare, dar oricine va dori să facă această formă de business va trebui să respecte legea, adică să se autorizeze ca oricare alt dispecerat și, pe cale de consecință, să plătească aceleași costuri. Dispecerizarea este prevăzută în lege”, spun oficialii COTAR.
COTAR anunţă alte proteste, în perioada următoare, pentru eliminarea din lege a sintagmei „în mod repetat”, cea care din 2015 face imposibilă intervenția organelor competente pentru amendarea și eliminarea de pe piață a celor care fac piraterie în transporturile rutiere de persoane.