COTAR îi cere conducerii ASF să ofere urgent explicații în fața Parlamentului României în condițiile în care companiile de asigurări care vând polițe RCA ar fi devenit cele mai profitabile din întreaga UE.
COTAR susține că companiile care vând polițe RCA au devenit cele mai profitabile din UE.
Prin intermediul unui comunicat de presă, Confederația Operatorilor și Transportatorilor Autorizați din România (COTAR) îi cere vicepreședintelui Autorității de Supraveghere Financiară (ASF), Cristian Roșu, să ofere „urgent explicații în fața Parlamentului României și în fata organelor judiciare”.
Solicitarea a apărut în urma informațiilor oferite pe 8 august de ASF care sunt considerate false.
Șoferii români au plătit polițe RCA majorate cu 200%
„Informațiile sunt ascunse în stufoasele rapoartele financiare realizate de instituțiile europene. Acestea reflectă o realitate șocantă: Cu sprijinul ASF și pe spatele șoferilor români care au plătit polițe RCA majorate cu 200%, companiile de asigurări din România, au devenit cele mai profitabile din întreaga Uniune Europeană”, susțin reprezentanții COTAR.
COTAR condamnă politicile firmelor de asigurări din România
Potrivit COTAR, cheltuielile administrative ale firmelor de asigurări din România sunt cele mai ridicate din UE. În raportul realizat de EIOPA se arată că în România, din 100 de lei colectați din RCA de la șoferii români, 56 de lei reprezintă cheltuielile firmelor de asigurări, care sunt veșnic în pierdere și achită un impozit nejustificat de mic sau nu achită impozit deloc, consideră COTAR.
„Concluzia este una singură: România este o țară prădată și predată multinaționalelor, cu sprijinul instituțiilor plătite din bani publici, iar informațiile reale despre domeniul financiar le găsim doar în cadrul rapoartelor realizate de instituțiile internaționale”, a precizat Vasile Ștefănescu, președintele COTAR, care a adăugat că nu era necesară o majorare a prețului RCA.
ASF a anunțat că nivelul de concentrare al pieţei RCA a ajuns la cea mai mică cotă din ultimii opt ani
Piaţa asigurărilor auto obligatorii (RCA) a reuşit după prima jumătate a anului să depăşească efectele dispariţiei City Insurance, fostul lider din domeniu, potrivit datelor transmise luni de Autoritatea de Supraveghere Financiară (A.S.F.)
Concret, nivelul de concentrare al pieţei, deşi este încă ridicat, a ajuns la cea mai mică cotă din ultimii opt ani.
Astfel, după ce crescuse substanţial, în contextul ieşirii din piaţă a City Insurance, Euroins, liderul actual al pieţei RCA, a revenit, în al doilea trimestru al acestui an, la nivelul din perioada similară din 2021 în ceea priveşte cota de piaţă, scăzând până la 31,8%, în iunie 2022, de la 36% la finalul lui martie a acestui an.