Admiterea la cota BVB a SIF Transilvania, la inceputul saptamanii trecute, a deschis vii dispute bazate pe pronosticuri in randul operatorilor bursieri. Cea mai mare parte a brokerilor considera ca volumul si valoarea tranzactiilor zilnice nu vor inregistra modificari esentiale, deoarece capitalul rulat pe piata actiunilor este constant. Ei sustin ca optimismul administratorilor pietei se bazeaza pe acelasi proces care a aparut o data cu lansarea celor doua piete secundare, respectiv tendinta actionarilor proveniti din Procesul de Privatizare in Masa (PPM) de a vinde certificatele de actionar. De acest fenomen, care ar conduce la deprecierea actiunilor prin presiunea exercitata la vanzare, se teme conducerea SIF, care a recomandat actionarilor sa nu se grabeasca sa vanda la orice pret. Dar brokerii apreciaza ca singura cale prin care vanzarile de actiuni emise de SIF-uri pot fi temperate este ca valoarea de tranzactionare sa nu fie mai mare de 300 lei/actiune. Peste aceasta valoare, orice depozit bancar constituit cu suma incasata din vanzarea certificatului de actionar asigura cuponarilor un venit mai mare decat cel obtinut din dividendele incasate. In cazul SIF Transilvania, valoarea dividendelor estimate pentru 1999 este de 136 lei/actiune, deci pentru un certificat cu 1.000 de actiuni se pot obtine maximum 136.000 lei. Acelasi certificat, vandut la o valoare de minimum 300 lei/actiune, poate aduce prin constituirea unui depozit bancar venituri de minimum 150.000 lei anual.
Singura solutie de contracarare a deprecierii actiunilor SIF-urilor pe piata bursiera ar fi, in opinia analistilor, atragerea investitorilor institutionali. Dar analistii considera ca acest gen de investitori nu vor plasa bani in actiuni emise de SIF-uri decat daca acestea vor solicita cresterea procentului maxim admis (0,1% din valoarea capitalului social) pentru un actionar.
O crestere a acestei valori la doua-trei procente ar face mult mai atractive actiunile SIF-urilor pentru investitorii institutionali si ar putea atrage noi fonduri spre piata de capital.