Vinzarea actiunilor detinute de angajatii bancii a provocat scaderea cu 44% a pretului la Bursa. Banca Romina pentru Dezvoltare a iregistrat o scadere accentuata icepind din 19 martie, data la care a expirat interdictia privind vinzarea actiunilor dobindite de salariatii, managementul si pensionarii BRD (i total 8,33% din capitalul bancii), i cadrul procesului de privatizare a bancii.
Astfel, i primele trei zile ale saptaminii trecute, actiunile BRD au scazut zilnic cu 15%, aceasta fiind variatia maxima admisa de BVB pentru o zi de tranzactionare. De abia joi s-a putut vorbi de o oarecare stabilizare a pietei, cind, dupa ce pretul actiunii a scazut tot cu 15% la iceputul sedintei de tranzactionare, atingind valoarea minima istorica de 15.800 lei, pe la mijlocul sesiunii de tranzactionare cererea a iceput sa creasca, urcind pretul pina la 16.800 lei, care a fost, de altfel, si pretul de ichidere. Avind i vedere ca salariatii, managementul si pensionarii BRD au achizitionat o actiune BRD cu un pret de cinci ori mai mic decit actuala cotatie a pietei (luind i calcul devalorizarea monedei nationale), valoarea actiunilor BRD ar putea sa se mai deprecieze i urmatoarele zile.
Consiliul de Administratie al bancii a convocat Adunarea Generala Ordinara a Actionarilor la data de 9 aprilie, cu data de referinta 2 aprilie, urmind a se aproba, printre altele, rezultatele financiare pentru anul 2000, precum si rezultatele reevaluarii imobilizarilor corporale la data de 31 decembrie 2000, i valoare de 626,64 miliarde lei, si iregistrarea lor i evidenta contabila. Totodata, s-a propus spre aprobare si nivelul dividendelor brute aferente anului 2000, acestea fiind i valoare de 752 miliarde lei (2.158 lei pe actiune) fata de 454,8 miliarde lei i anul precedent. in acelasi timp, banca a anuntat si principalii indicatori privind activitatea anului trecut, care reflecta o buna situatie a institutiei.
Astfel, resursele atrase de banca au crescut cu 19,3% i termeni reali (dupa eliminarea efectului inflatiei), din care resursele i valuta au crescut cu 28%. Pe aceasta baza, si plasamentele BRD au sporit i 2000, i termeni reali, cu 14,6%, din care cele i valuta cu 18,3%. Din plasamente, 47% au fost credite catre economia reala, mai ales catre firme private performante si catre populatie. in ceea ce priveste creditul pentru persoane juridice, cota de piata a bancii a crescut de la 9,9% i 1998 la 19,7% i 2000, i timp ce cresterea cotei de piata i creditarea populatiei a fost mai dinamica, de la 6,9% i 1998 la 29,1% i 2000. Pe de alta parte, i total credite, ponderea celor neperformante a continuat sa scada, situindu-se i prezent sub 3%.
Crestere usoara la BVB
Saptamina 16-21 martie s-a caracterizat printr-o accentuata tendinta de scadere, i special din cauza depasirii datelor de referinta la unele dintre actiunile importante listate la Bursa de Valori Bucuresti. Cea mai tranzactionata actiune a fost BRD, cu un volum al tranzactiilor de aproape noua miliarde lei, urmata, cu o lichiditate mult mai redusa, de producatorul de aluminiu Alro Slatina (2,5 miliarde lei) si de producatorii de medicamente Antibiotice Iasi (2,2 miliarde) si Terapia Cluj (1,5 miliarde). Pentru aceste din urma doua companii, interesul investitorilor a scazut dupa trecerea datelor de referinta i 23 martie, ceea ce iseamna ca investitorii au putut sa mai cumpere actiuni pentru a vota i adunarile generale ale actionarilor din 30 martie si, respectiv, 5 aprilie, pina i data de 20 martie.