În ciuda problemelor cu care se confruntă sectorul de retail IT şi electrocasnice, investitorii mari nu se feresc să cumpere acţiuni din domeniu, în aşteptarea profiturilor viitoare. Una dintre puţinele companii din sectorul IT listate la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), Flamingo Internaţional, a avut parte de multe schimbări în ultima perioadă. În ciuda scăderilor suferite de cotaţie în 2008 şi a stagnării din acest an, titlurile Flamingo atrag investitori mari, care cu
În ciuda problemelor cu care se confruntă sectorul de retail IT şi electrocasnice, investitorii mari nu se feresc să cumpere acţiuni din domeniu, în aşteptarea profiturilor viitoare.
Una dintre puţinele companii din sectorul IT listate la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), Flamingo Internaţional, a avut parte de multe schimbări în ultima perioadă. În ciuda scăderilor suferite de cotaţie în 2008 şi a stagnării din acest an, titlurile Flamingo atrag investitori mari, care cumpără pachete semnificative. Evoluţia afacerii, ca şi a sectorului din care face parte, însă, nu pare să justifice achiziţiile efectuate în ultimele luni. În acest caz, ce-i mână-n luptă pe investitori?
De la începutul anului şi până în prezent, pachete mari de acţiuni Flamingo şi-au schimbat proprietarul. Cel mai recent transfer a avut loc săptămâna trecută, când QVT Fund şi-a mărit participaţia până la 22% după achiziţia unui pachet de 6,8% din acţiuni contra sumei de 1,6 milioane lei. Fondul QVT l-a depăşit astfel pe omul de afaceri Dan Adamescu, care controlează 17,5% din capitalul social prin intermediul a două companii, Astra şi Nova Trade. Pentru titlurile cumpărate anul acesta, Adamescu a plătit circa un milion de euro.
O altă tranzacţie semnificativă a fost efectuată de Alexandru Ion Țiriac, care a intrat în posesia unui pachet de 5,1% din titlurile Flamingo. Principalul acţionar al companiei rămâne Dragoş Cincă, cu 25,2% din acţiuni, un alt acţionar semnificativ fiind fondul de investiţii Oresa Ventures, care încă deţine circa 9%, prin intermediul Flanco Holding, după ce a efectuat mai multe vânzări în ultimele luni.
Majorare de capital social
De la începutul anului şi până în prezent, cotaţia Flamingo a rămas aproape neschimbată. După variaţii pozitive de peste 65%, maximul din luna mai, preţul titlurilor a revenit la nivelul de la începutul anului, în jurul valorii de 0,03 lei.
Anul trecut însă, titlurile Flamingo s-au depreciat masiv, cu peste 91%, depăşind scăderea medie a pieţei. Flamingo International include în rezultatele consolidate şi pe cele ale subsidiarelor, printre care cele mai importante sunt Flanco International şi Flamingo Computers.
Pierderea de anul trecut a grupului s-a ridicat la 40,9 milioane lei, conform raportului auditorului, în ciuda creşterii cifrei de afaceri până la peste 200 milioane euro.
Obligaţiuni contra datorii
Anul acesta, vânzările grupului au fost afectate puternic de volatilitatea pieţei, care s-a redus cu circa 40% în primul trimestru. Pierderea operaţională înregistrată în primele trei luni se ridică la 13,6 milioane de lei. În ultima perioadă, grupul s-a lovit şi de un litigiu comercial, prin care compania Spar SRL a cerut insolvenţa Flanco International, pentru o datorie de 150.000 lei.
„Datoria Flanco către Spar este mică şi recentă, închiderea soldului urmând să se soluţioneze, cel mai probabil, fără medierea tribunalului“, spune Jiri Rizek, CEO Flamingo International. Datoria către Spar este incomparabilă cu suma datorată de companie băncilor, în valoare totală de circa 23,5 milioane euro. Pentru stingerea unei părţi a acestei datorii vor fi utilizaţi banii obţinuţi din emisiunea de obligaţiuni.
„Suntem convinşi că situaţia economică actuală va genera o aliniere a practicilor comerciale la standardele internaţionale, astfel încât litigiile minore să fie rezolvate prin comunicare directă“, spune Jiri Rizek.
Optimismul şefului Flamingo a fost probabil transmis noilor acţionari, care arată că privesc cu încredere viitorul grupului. În mod sigur, aceştia sunt investitori pe termen lung, fiind nevoie de câţiva ani până la recuperarea plasamentelor.
Jiri Rizek, CEO Flamingo International
23,3 mil. lei este capitalizarea la zi a Flamingo, sumă mai mică decât valoarea majorării de capital de 38,9 milioane lei, ce urmează a fi efectuată până în 2012
Stagnare
Cotaţia Flamingo International de la jumătatea anului este la acelaşi nivel cu aceea de la sfârşitul anului trecut. Deprecierea din 2008 faţă de 2007 a depăşit 90%.