Valoarea activului net pe acțiune al Fondului Proprietatea se ridică la 1,1147 lei, ceea ce face ca valoarea Fondului să fie de 14,94 miliarde lei (3,45 miliarde euro). Prețul pe acțiune la sfârșitul lunii trecut era de 0,4512 lei, nivel care oferă un discount de aproape 60% față de VAN.
Scăderea cotației s-a adâncit în ultimele luni, după ce la jumătatea anului valoarea unui titlu era cu 14,7% mai mic decât la momentul listării din ianuarie.
Acțiunile listate reprezintă 33,95% din valoarea portofoliului Fondului Proprietatea, iar acțiunile nelistate 62,78%. Lichiditățile nete și creanțele însumează 3,27% din portofoliu.
Cele mai importante zece dețineri din portofoliu au o pondere de 73,77% din total. De altfel, primele două, adică OMV Petrom (cu o pondere 23,41%) și Hidroelectrica (22,35%), ocupă aproape 46% din valoarea activelor FP.
În octombrie, au fost realizate 426 de conversii de acțiuni (adică de transferarea a titlurilor către proprietarii despăgubiți), în urma cărora au rezultat 326 de noi acționari. Numărul acțiunilor transferate este de 227,27 milioane, adică 1,65% din capitalul social al FP.
Ministerul Finanțelor Publice mai deține 3,23% din capitalul social al Fondului, la care se adaugă (dar nu sunt luate în calcul) 2,7% reprezentând acțiuni neplătite. Fondul deține în nume propriu 1.74% din acțiuni, ca urmare a răscumpărărilor realizate.
Acționarii instituționali străini dețin 37,95% din capitalul social al FP, iar persoanele fizice române au un pachet total de 35,7%. Persoanele fizice nerezidente au un pachet de 9,61%, iar acționarii instituționali români dețin 9,07%.
Cotația la zi a FP de la BVB este de 0,4476 lei pe acțiune, nivel la care capitalizarea Fondului este de 6,18 miliarde lei.
Cotația Fondului Proprietatea a scăzut cu peste 26% de la listare
15 noiembrie 2011, 14:44
Ultima modificare în 15 noiembrie 2011, 16:44
În ciuda valului de optimism de la începutul anului când s-a listat la Bursa de Valori București Fondul Proprietatea, situația economică și cea de pe piețele de capital au evoluat tot mai negativ. Așa s-a ajuns în situația în care deși valoarea activului net (VAN) a crescut cu 2,84% până la sfârșitul lui octombrie, cotația s-a depreciat cu 26,37%.
Etichete:
Publicat in categoriile: Știri economice
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Publicat in categoriile: Știri economice
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Pentru comentarii sau drept la replică, ne puteți contacta pe pagina noastră de Facebook
- Leul continuă recuperarea în faţa euro la referinţa BNR, dar rămâne sub presiune
- Cursul euro coboară sub 4,35 lei, după două zile în care BNR a intervenit să susţină leul
- Bursele europene au deschis în creştere, pe fondul semnelor de progres în zona euro
- De la agonie la extaz: Bursele cresc puternic după numirea noului premier grec, bursa elenă sărind cu 7%
- Profitul net al BVB a crescut cu peste 156% în primele 9 luni
- Măcel pe Wall Street și bursele asiatice pe fondul temerilor că Italia nu poate fi salvată
- Problemele Europei scufundă Wall Street. Băncile americane, cele mai afectate
- Isărescu a sărit azi cu o sumă şocantă în sprijinul leului. CE l-a speriat atât de tare
- Isărescu dă de înțeles că va lăsa din brațe leul
- Leul stagnează în raport cu euro, în linie cu monedele din regiune