Inchiderea ofertei de preluare initiata de Marco International pentru producatorul de aluminiu Alro Slatina a fost, pentru multi din analistii pietei de capital, evenimentul saptamanii care a trecut. Oferta s-a incheiat pe 8 iulie, insa tranzactia a fost executata efectiv vineri, 11 iulie, cand volumul s-a apropiat de 10 milioane de actiuni, valoarea depasind 157 miliarde lei. Oferta s-a adresat actiunilor aflate in piata si a fost la un pret de 16.130 lei. Multi au inclinat sa considere aceasta oferta drept un semnal ca societatile mari incep sa isi pregateasca iesirea de pe Bursa. Dupa finalizarea ofertei lui Marco, probabil ca vor mai ramane foarte putini actionari in piata, masa actionariatului urmand sa mai creasca abia dupa proiectata fuziune cu Alprom. ,,Cred ca intr-un an de zile este foarte posibil ca Alro Slatina sa fie delistata,,, spune Ovidiu Vasincu, consultant la Certinvest.
Pretul actiunilor Impact a continuat sa creasca si saptamana trecuta, vineri ajungandu-se la tranzactii de 6.000 lei/actiune. Se pare insa ca acesta este pretul in jurul caruia se vor stabiliza actiunile Impact. ,,Practic, pretul de acum include si acea majorare cu 52% care va fi facuta, cu data de inregistrare 31 iulie,,, continua Vasincu. Iar de aici urmeaza un calcul cat se poate de simplu: la 6.000 lei/actiune, cu 52% actiuni gratuite, inseamna un pret de echilibru de aproximativ 4.000 lei/actiune. Privind la evolutia din ultimele luni a titlurilor Impact, se poate observa ca ele au evoluat pe un palier in care valoarea de 4.000 de lei a fost minima. ,,Nu cred sa mai creasca pana in data de inregistrare din 31 iulie cu mai mult de 100 lei/actiune. Vad un pret de 6.100 lei/actiune, cel mult 6.150 lei/actiune. Deja nu cred sa mai aiba forta de crestere si ma bazez aici pe argumentul ca, cine a avut de cumparat actiuni Impact a facut-o deja,,, explica Ovidiu Vasincu.
In saptamana care a trecut, evolutia celor cinci societati de investitii financiare a fost stationara, atat in ceea ce priveste pretul, cat si in ceea ce priveste volumele de tranzactionare. Argumentul asteptarii de catre investitori a legislatiei care va guverna SIF-urile pare a prinde din ce in ce mai mult contur. Unii sustin necesitatea aparitiei unei legi speciale dupa care sa se guverneze SIF-urile, altii sustin contrariul. Inclusiv CNVM, unul dintre partizanii initiali ai unui astfel de proiect, se pare ca nu mai este ferm convins de necesitatea unei astfel de legi. Actiunile celor cinci SIF-uri sunt insa destul de tentante pentru multi, cel putin pentru investitorii pe termen lung. In favoarea acestei idei este adus de fiecare data argumentul valorii contabile a activului net, care este practic de doua ori mai mare decat pretul de piata.
Asteptarea este cuvantul de ordine si in ceea ce priveste evolutia actiunilor Petrom. Aici toata lumea asteapta aparitia strategiei privind privatizarea. Optimistii vad actiunile SNP la 2.000 lei, pesimistii se tem de o revenire in jurul valorii de 1.000 de lei. Ce rezulta ? Un mediu excellent pentru cei care speculeaza. In urma cu cateva luni, actiunile au coborat pana aproape de 1.000 de lei, au avut ulterior o crestere accentuata pana aproape de 1.500 de lei, iar acum se pare ca s-au stabilizat in jurul valorilor de 1.400-1.500 lei/actiune.
Actiunile Bancii Transilvania au avut din nou o evolutie ascendenta, crescand pe parcursul saptamanii trecute cu aproape 3%. Practic, ultima perioada a confirmat evolutiile din ultimii ani, cand, in momentul in care erau inregistrate actiunile gratuite, cursul crestea. Acum cresterea a venit de la 3.350-3.400 lei/actiune la 3.600 lei/actiune, inregistrandu-se si cateva tranzactii la valoarea de 3.650 lei/actiune. Tranzactiile la valoarea de 3.600 lei/actiune au fost insa destul de numeroase, Banca Transilvania fiind din nou cea mai lichida societate de saptamana trecuta din ringul bursier. In ceea ce priveste evolutia ulterioara, unii analisti prevad o plafonare in jurul valorii de 4.000 lei/actiune, altii sunt insa mult mai optimisti. ,,Eu cred ca actiunile Bancii Transilvania vor ajunge undeva intre 4.000 si 5.000 lei/actiune,,, spune Ovidiu Vasincu. Pana anul acesta, banca dadea dividende ridicate sub forma de actiuni gratuite. Era vorba de o actiune gratuita la fiecare actiune detinuta. In aceasta situatie pretul titlurilor TLV varia intre 1.500 si 3.000 lei/actiune. Anul acesta nu a fost vorba insa decat de 0,36 actiuni gratuite la fiecare detinuta. ,,Practic, plaja de castig din dividende s-a redus de la 100% la 36%. Ceea ce a compensat insa a fost cresterea de pret. Probabil ca cu cat se va reduce marja de castig din dividend, cu atat se va produce un salt in piata,,, apreciaza Vasincu.
Cotatia titlurilor Impact a atins pragul de sus
17 iulie 2003, 12:00
Ultima modificare în 17 iulie 2003, 15:00
Inchiderea ofertei de preluare initiata de Marco International pentru producatorul de aluminiu Alro Slatina a fost, pentru multi din analistii pietei de capital, evenimentul saptamanii care a trecut. Oferta s-a incheiat pe 8 iulie, insa tranzactia a fost executata efectiv vineri, 11 iulie, cand volumul s-a apropiat de 10 milioane de actiuni, valoarea depasind 157 miliarde lei. Oferta s-a adresat actiunilor aflate in piata si a fost la un pret de 16.130 lei. Multi au inclinat sa considere aceasta
Etichete: arhiva,
leu
Publicat in categoriile: Arhiva
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Publicat in categoriile: Arhiva
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Pentru comentarii sau drept la replică, ne puteți contacta pe pagina noastră de Facebook