Piata de capital a ajuns la apogeu, nivelul cotatiilor si volumul tranzactiilor fiind cele mai mari de la infiintarea celor doua piete - Bursa de Valori si Rasdaq. La aceste preturi, actiunile se apropie din nou de rentabilitatea plasamentelor in depozite bancare, ceea ce poate insemna un pas inapoi inregistrat de piata bursiera in favoarea pietei financiar-bancare.Indicatorii bursieri inregistrati saptamana trecuta semnaleaza punctul de maxim ce poate fi atins de societatile listate. Dupa o cor
Piata de capital a ajuns la apogeu, nivelul cotatiilor si volumul tranzactiilor fiind cele mai mari de la infiintarea celor doua piete – Bursa de Valori si Rasdaq. La aceste preturi, actiunile se apropie din nou de rentabilitatea plasamentelor in depozite bancare, ceea ce poate insemna un pas inapoi inregistrat de piata bursiera in favoarea pietei financiar-bancare.
Indicatorii bursieri inregistrati saptamana trecuta semnaleaza punctul de maxim ce poate fi atins de societatile listate. Dupa o corectie minora a cotatiilor inregistrata in sedinta din 24 septembrie, Bursa s-a stabilizat la un nivel al indicelui BET de 1.627 puncte. Brokerii spun ca peste acest nivel exista pericolul unei prabusiri rapide a cotatiilor, deoarece actiunile au devenit prea scumpe. „Indicele PER a ajuns, pentru o parte a titlurilor tranzactionate, peste nivelul indicilor PER pentru companiile europene. Trebuie sa tinem cont de faptul ca Romania reprezinta, totusi, o piata emergenta, iar potentialul de crestere pentru societatile listate este limitat”, afirma Nicolae Ghergus, director de operatiuni la societatea de valori mobiliare Active International. Operatorii pietei de capital considera ca mentinerea indicilor bursieri este posibila doar cu un flux de investitii de minimum 1,5 milioane de dolari zilnic. „Primul semnal ca va avea loc o corectie apare prin reducerea valorii tranzactiilor, ceea ce s-a intamplat deja in ultimele zile din septembrie. Jucatorii mai vechi din Bursa au incetat de mai multe saptamani sa mai cumpere actiuni. Doar investitorii noi, cei care si-au mutat plasamentele din piata monetara, mai cumpara la aceste preturi. Eu as recomanda acestora maxima prudenta, pentru ca la o corectie a Bursei, investitorii vechi pierd din profit, in timp ce investitorii noi vor pierde din banii investiti”, afirma Emil Ogica, presedinte la Intercapital. Brokerii sustin ca o corectie a cotatiilor in acest moment ar evita o prabusire brusca a cotatiilor si a indicatorilor bursieri in lunile urmatoare. „Multi investitori intrati in piata in aceasta vara se bazeaza pe evolutia burselor din tarile intrate in NATO in primul val. In 1997, bursele din Ungaria si Polonia si-au triplat indicatorii bursieri, ca urmare a investitiilor straine. Dar situatia de acum pentru Romania este total diferita. Economia americana s-a schimbat radical in ultimul an si, in plus, perspectiva unui razboi in Golf face ca investitorii sa-si concentreze atentia in alte directii, in special catre industria petroliera”, afirma Adrian Manaila, director de operatiuni la Elda Invest.
Conjunctura internationala, in contradictie cu volumul de capital intrat pe piata actiunilor in ultimele luni, dar si analiza efectuata asupra potentialului de dezvoltare a companiilor romanesti au facut ca brokerii sa nu poata stabili cu exactitate in ce directie se va indrepta piata de capital in perioada urmatoare. Un sondaj realizat pe site-ul „kmarket” arata ca 48% din brokeri considera ca o corectie negativa a cotatiilor cu mai mult de 15% va avea loc in ultimele trei luni din acest an, in timp ce 40% dintre operatori sunt mai optimisti si cred ca nu va fi inregistrata nici o corectie pana in 2003. Ambele tabere au argumente cu care sa-si sustina optiunea. „La preturile de acum, nu pot recomanda unui investitor sa cumpere actiuni cu lichiditate mare. Pentru o actiune SIF, la un pret de 3.300-3.600 lei, se poate obtine un dividend de 300-400 lei, ceea ce inseamna 9-11% din pret, adica tot atat cat poate obtine daca depune banii in banca pana in luna aprilie a anului viitor. In cel mai bun caz se pot gasi nise in piata, in special pe piata Rasdaq, pentru titluri cu un potential peste cotatia afisata. Dar in acest caz investitorul trebuie sa isi asume riscul lichiditatii scazute”, afirma Virgil Stoicescu, analist financiar la RDW Consulting. De cealalta parte, operatorii care au clienti fonduri straine de investitii par mai rezervati si asteapta luna noiembrie pentru a decide daca banii vor fi orientati catre tranzactiile cu petrol sau catre investitii in actiuni.