Brokerii spun ca pragul de rezistenta nu a fost inca atins, ceea ce inseamna ca pentru urmatoarele 4 – 6 saptamani se asteapta mentinerea tendintei de scadere a preturilor oferite pentru actiuni. Cele mai afectate de aceasta evolutie sunt fondurile deschise de investitii. Dupa o lunga perioada in care au reusit sa raporteze cresteri saptamanale, fondurile de investitii sunt nevoite acum sa acopere pierderile suferite. Unii operatori din piata de capital cred insa ca ultimele sedinte de tranzactionare din acest an vor fi „dedicate” fondurilor de investitii, care vor incerca sa urce cotatiile pentru a inchide anul financiar cu rezultate bune. Tocmai din acest motiv, ofertele de vanzare s-au redus simtitor saptamana trecuta, investitorii de portofoliu asteptand ultimele zile din an pentru a vinde la un pret mai bun. Totusi, brokerii spun ca o eventuala crestere a cotatiilor in zilele de 17-19 decembrie se va inregistra doar pe un volum mic al vanzarilor, deoarece fondurile de investitii nu vor aloca prea multe resurse financiare.
Scaderea cotatiilor in Bursa de Valori a mentinut tendinta de „devalorizare” a indicilor bursieri. Indicele BET a inregistrat o scadere de 4,69% fata de 1 noiembrie si de 0,47% fata de sfarsitul saptamanii anterioare. Desi titlurile aflate in cosul indicelui au inregistrat deprecieri mai mari, BET – ul a fost sustinut prin cresterea cotatiilor pentru actiunile Bancii Romane Pentru Dezvoltare – BRD. O evolutie asemanatoare a avut si indicele BET Compozit, care a inregistrat o scadere de 0,54% fata de saptamana anterioara si de 5,21% fata de 1 noiembrie. Analistii pietei bursiere sustin ca ritmul de scadere inregistrat in ultimele trei saptamani este mai mic decat ritmul de crestere inregistrat in ultimele sase luni, ceea ce inseamna ca nu sunt motive de panica in randul investitorilor. Chiar daca aceasta tendinta se va mentine si pe parcursul lunii ianuarie, analistii se asteapta ca, incepand cu a doua luna a anului viitor, Bursa de Valori sa revina pe un trend ascendent. Argumentul care sustine aceasta presupunere este perioada de convocare a AGA pentru acordarea dividendelor pe anul 2002.
Societatile de Investitii Financiare au inregistrat cele mai importante scaderi ale cotatiilor. Ca urmare, fata de valoarea inregistrata la 1 noiembrie, BET FI a avut o scadere de 21,19%. Prin comparatie, nivelul cotatiilor a scazut de la 3.600 lei/actiune pentru SIF Transilvania, la inceputul lunii noiembrie, pana la 2.800 lei/actiune SIF Transilvania, in 6 decembrie. Pentru SIF Moldova, de la cotatii maxime de 3.450 lei/actiune s-a ajuns la 2.300 lei/actiune. Practic, cotatiile actiunilor SIF s-au apropiat acum de valoarea la care randamentul plasamentului functie de divident si de inflatie este maxim. La un nivel al cotatiilor de 2.200 lei pentru SIF Oltenia, Muntenia sau Moldova si de 2.500 lei pentru actiunile SIF Transilvania si SIF Banat-Crisana, investitia in actiuni SIF pentru obtinerea dividendelor este mai rentabila decat plasamentul in depozite bancare. Daca investitorii de portofoliu se vor ghida dupa aceste calcule ale analistilor, atunci inseamna ca in urmatoarele saptamani cotatiile pentru actiunile SIF vor continua sa scada.
Singurele titluri cu lichiditate mare care au inregistrat saptamana trecuta o crestere a cotatiilor au fost cele ale Bancii Romane Pentru Dezvoltare. Brokerii au speculat in acest fel anumite zvonuri, conform carora AGEA nu va aproba majorarea capitalului social cu diferentele rezultate in reevaluarea activelor si din diferenta de curs valutar. Majorarea de capital propusa, in valoare de 700 de miliarde lei, a fost motivul unor controverse in Bursa de Valori, ca urmare a comunicatelor transmise de BRD, care au lasat loc la interpretari. Brokerii spun ca in cazul neaprobarii majorarii de capital, este posibil ca diferentele de curs valutar sa fie incluse in valoarea dividendelor acordate de banca pentru anul financiar 2002.
Aflata in plin proces de privatizare, SNP Petrom are o reala problema cu posibilii investitori interesati sa achizitioneze pachetul majoritar. Situatia industriei petroliere din centrul si estul Europei nu reprezinta o conjunctura favorabila pentru tranzactia pe care statul roman, prin Ministerul Industriei, vrea sa o incheie anul viitor. Companiile petroliere de aceeasi talie cu SNP au facut in acest an o serie de achizitii si si-au elaborat strategiile de dezvoltare fara sa includa in acestea o posibila achizitie a companiei romanesti. In schimb, marile companii multinationale nu par interesate sa intre pe piata central-europeana decat pe segmentul de distributie. Toate aceste argumente au determinat o scadere a actiunilor SNP la bursa, de la un maxim de 1.400 lei in octombrie la un minim de 1.100 lei/actiune in 6 decembrie.
Cele mai vandute actiuni
Actiunile SIF Oltenia au fost cap de afis in trei din cele cinci sedinte de tranzactionare. Desi volumul de actiuni SIF 5 oferite la vanzare a fost foarte mare, cotatiile acestor titluri au scazut in ritmul general al pietei. Brokerii sustin ca grupul de persoane care a preluat controlul asupra acestei societati de investitii si-a intarit pozitia in aceste zile.
· val. tranz. sapt. 24,536 mld. lei
· nr. act. tranz. 10,09 milioane
· pret minim/actiune 2.300 lei
· pret maxim/actiune 2.550 lei
*) prognoza 1 ianuarie 2003
Topul celor mai vandute actiuni (02.12 – 06.12)
Companie Valoare (mil. lei)
SIF Oltenia 24.536
SNP Petrom 15.250
SIF Moldova 14.751
Banca Transilvania 12.398
SIF Banat-Crisana 11.794
Cele mai mari cresteri de preturi
Actiunile BRD au crescut ca urmare a unor zvonuri. Dupa trei saptamani de conflicte pe seama convocatoarelor AGEA, se pare ca o parte dintre actionari au decis sa nu aprobe majorarea capitalului social cu 22 mil. USD. Nu se cunoaste insa pozitia actionarului majoritar – Societe Generale, dar votul acestui actionar nu este suficient.
· Crestere saptamanala 5,69%
· Pret minim/actiune 24.600 lei
· Pret maxim/actiune 27.500 lei
· Volum tranzactii 408.240
*) prognoza 1 ianuarie 2003
Topul celor mai importante cresteri de preturi (02.12 – 06.12)
Companie Variatie
BRD 5,69%
Automobile Dacia 1,1%
Impact 0%
Terapia – 0,5%
Banca Transilvania -1,3%
Cele mai importante scaderi de preturi
Incertitudinile privind privatizarea pentru SNP Petrom au mentinut tendinta de scadere a cotatiilor pentru aceste titluri. Desi presiunea la vanzare este destul de mare, pretul actiunilor nu a coborat sub 1.100 lei. La aceasta valoare, cei mai interesati cumparatori sunt fondurile de investitii, care spera sa vanda actiunile dupa privatizare la un pret bun.
· Scadere saptamanala – 7,57%
· Pret maxim/actiune 1.190 lei
· Pret minim/actiune 1.100 lei
Volum tranzactii 13,12 mil. actiuni
*) prognoza 1 ianuarie 2003
Topul celor mai importante scaderi de preturi (02.12 – 06.12)r
CompaniettVariatier
SNP Petromtt- 7,57%r
SIF Moldovat t-7,5%r
SIF Olteniat t – 7,5% r
SIF Munteniatt- 7,5%r
SIF Transilvaniatt- 6,7%